Tien jaar geleden werd Macao (stad en omgeving) weer integraal onderdeel van China, nadat het eeuwenlang was gedomineerd door Portugal dat er in 1887 zelfs een kolonie van maakte. Sinds 1999 is Macao, dat aan de Parelrivierdelta ligt, vlak bij Hongkong, net zoals de voormalige Britse kroonkolonie een Speciale Administratieve Regio (SAR). Er is een Basic Law van kracht, gebaseerd op het principe van ‘één land met twee systemen’.
Defensie en buitenlandse politiek zijn de bevoegdheid van Beijing, maar economie, financiën en wetgeving vallen onder de regering van het stadstaatje zelf.
Macao verdient (veel) geld met toerisme, casino’s, de status van ‘belastingparadijs’ en textiel. Het was ooit een van de oprichters van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Er wonen meer dan een half miljoen mensen. Begin dit jaar slaagde China erin om de Europese Organisatie voor Samenwerking en Ontwikkeling ertoe te bewegen om Macao (en Hongkong) niet te vermelden op de lijst van oncontroleerbare belastingparadijzen.
Vandaag viert China de tiende verjaardag van de terugkeer van Macao en de instelling van de Basic Law met een symposium en een juridisch seminar. Wu Bangguo, de voorzitter van het hoogste wetgevende orgaan en tweede man in de hiërarchie van de CPC, zat samen met vicepresident Xi Jinping en met de hoofdadministrator van de SAR, Edmund Ho Hau Wah, het symposium voor. Wu Bangguo zei in zijn toespraak dat er inspanningen moeten worden gedaan om bij de bevolking de principes van ‘één land met twee systemen’ en van de Basic Law beter te laten doordringen. Ambtenaren moeten nagaan of ze die wet en die principes toepassen bij hun beheer van Macao. “Het streven moet zijn: een duurzaam welvarend, maar ook socialer Macao met een betere democratische en wetenschappelijk onderbouwde besluitvorming”, aldus Wu, die hiermee een discussieonderwerp meegaf aan de juristen die op het seminar de wetgeving van Macao tegen het licht gaan houden.
Bronnen: Xinhua en The Guardian
Zie CCTV-video