Malaria uitgeroeid in China

Na een campagne van 70 jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) China officieel vrij van malaria verklaard.

Tu Youyou, uitvinder geneesmiddel tegen malaria

China vroeg in 2020 aan de WHO het certificaat dat het vrij van malaria is. Dat kon omdat het land gedurende vier opeenvolgende jaren geen enkel geval van binnenlandse besmetting geregistreerd had. De WHO heeft dat nu bevestigd.

De WHO spreekt over een ‘opmerkelijke prestatie’ wanneer men weet dat de ziekte 80 jaar geleden nog zeer veel voorkwam.’ ‘Het succes werd behaald zware inspanningen en het lukte slechts na tientallen jaren van doelgerichte en volgehouden acties’, aldus de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In de jaren 40 van vorige eeuw werden jaarlijks 30 miljoen gevallen geregistreerd. Door een programma om de ziekte uit te roeien was het aantal besmettingen einde jaren 90 gedaald tot 117.000. Het aantal gevallen met dodelijke afloop was met 95% gedaald. In 2010 werd de volledige uitroeiing van malaria tegen 2020 de doelstelling.

Grote inzet

Een factor van succes was het verdelen door de overheid van muskietennetten die met insecticide behandeld waren; China begon daarmee in de jaren 1980, vroeger dan de meeste andere landen. Het heeft ook baanbrekende geneesmiddelen tegen malaria ontwikkeld. In 1967, in volle beroering van de culturele revolutie, heeft de regering daarvoor het ‘onderzoeksproject 523’ opgezet. De verantwoordelijke voor het project, Tu Youyou, kreeg in 2015 de Nobelprijs voor geneeskunde voor het afzonderen van artemisinine uit zomeralsem (Artemisia annua); een derivaat van artemisinine is het werkend bestanddeel van hedendaagse geneesmiddelen tegen malaria.

Brian Greenwood, professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en adviseur vaan de WHO inzake malaria, noemt de prestatie van China ‘bijzonder indrukwekkend’ wanneer men rekening houdt dat het grenst aan landen met hoog risico, en veel relaties heeft met zwart Afrika, waar 90% van de 400.000 jaarlijkse doden in de hele wereld te betreuren vallen. Volgens hem is het een ‘luid klinkende boodschap aan de meest door malaria getroffen landen’, dat het uitroeien van malaria ‘overduidelijk mogelijk is’.

Greenwood waarschuwt wel dat nauwgezet controleren en opvolgen, opvoeding van de bevolking over voorzorgsmaatregelen, en medische knowhow blijven noodzakelijk zijn, want de ziekte kan terug opduiken.

Bronnen: Xinhua, Financial Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *