De directeur van de China National Space Administration heeft bevestigd dat China in januari 2020 een onbemande sonde naar Mars wil sturen. Daarmee wordt China het vijfde land dat de rode planeet gaat verkennen.
Januari 2020 ligt vast want het gebeurt maar eens om de 26 maanden dat de aarde en Mars gedurende enkele weken een gunstige onderlinge stand hebben om een sonde te sturen.
De sonde gaat wetenschappelijk onderzoek verrichten van de bodem, de omgeving, de atmosfeer en het water op Mars. Volgens Chinese onderzoekers wordt het een erg moeilijke opdracht; er blijven nog veel technologische problemen op te lossen vooraleer de raket naar Mars kan vertrekken.
Mars bevindt zich op meer dan 50 miljoen kilometer van de aarde. De sonde zal ongeveer 8 maanden over de reis doen. Ze zal worden gelanceerd met de nieuwe generatie van zware Lange Mars-5 draagraketten. De sonde zelf wordt ontwikkeld door de China Academy of Space Technology (CAST). Het systeem om energie op te wekken moet zo een lange reis kunnen overleven. Het volgen en controleren van de sonde en de communicatie over die extreem lange afstand is een andere moeilijkheid. De Chinese ingenieurs hebben wel al kunnen oefenen met de Chang’e-2 maansonde, die in oktober 2010 gelanceerd is en zich steeds verder van ons verwijdert.
Het grootste probleem wordt het binnendringen in de atmosfeer van Mars en het landen op een oneffen oppervlak. De sonde moet zacht kunnen landen zodat een verkenningstuig kan worden uitgezet. De European Space Agency (ESA) mislukte herhaaldelijk in dit opzet. Voor de Marsverkenner gaat men een groter voertuig gebruiken dan het Maankonijn (dat de maan moest verkennen). Het toestel op Mars zal zes wielen hebben en beter hindernissen – die er op Mars meer zijn dan op de maan- kunnen overwinnen.
De studie van Mars is betekenisvol om de evolutie van het universum, de structuur van materie en de oorsprong van het leven te begrijpen. Mars is ook de eerste kandidaat indien er ooit ernstig over migratie buiten de aarde gedacht wordt. Sinds de jaren 60 gebeurden er wereldwijd meer dan 40 Marsmissies. Slechts 19 waren succesvol. In de 21ste eeuw mocht Mars op meer belangstelling rekenen dan de maan. Op dit ogenblik zenden twee verkenningswerktuigen van de NASA -Opportunity en Curiosity- signalen terug naar de aarde. India heeft als vierde land – na de VS, de Sovjet-Unie en de EU- reeds in 2013 verschillende Marssondes uitgestuurd. De Chinese sonde zal echter in een meer elliptische baan rond Mars vliegen wat een betere observatie toelaat. Indien alles volgens plan verloopt, kan de Chinese sonde in september 2020 landen, net op tijd voor de honderdste verjaardag van de Communistische Partij van China (CPC).
Vandaag is het in China voor het eerst Ruimtedag. De datum -24 april- verwijst naar de datum waarop de Chinezen hun eerste satelliet lanceerden, 46 jaar geleden, nota bene in volle Culturele Revolutie.
Bron: China.org.cn