Maximumprijs voor geneesmiddelen afgeschaft

De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen (NDRC) heeft besloten vanaf 1 juni de maximumprijzen voor bijna alle geneesmiddelen af te schaffen. Er komen zesmaandelijkse prijzencontroles voor in de plaats. De prijzen zouden niet erg stijgen.

geneesm3Het afschaffen van maximumprijzen past bij het invoeren van meer marktwerking in de sector van de geneesmiddelen. Het huidige systeem van maximumprijzen ligt onder vuur. Sommige geneesmiddelen zou men door open concurrentie misschien goedkoper kunnen krijgen, andere zijn te goedkoop waardoor de fabrikant de productie beperkt met schaarste tot gevolg, of men probeert te besparen op de kwaliteit door bijvoorbeeld minderwaardige en zelfs schadelijke gelatinecapsules te gebruiken. Vorig jaar in april was al een aantal maximumprijzen afgeschaft nadat miljoenen patiënten nauwelijks geneesmiddelen vonden voor hyperthyriodisme (een aandoening van de schildklier).

Markt niet noodzakelijk duurder

In het nieuwe systeem is de prijs marktgebonden. Alleen voor verdovingsmiddelen en sommige psychiatrische geneesmiddelen blijft er een maximumprijs. De overheid zal transparante aanbestedingen lanceren bij de fabrikanten voor ongeveer 200 types geneesmiddelen die onder een octrooi vallen. Ook de ziekteverzekering die met beperkte budgetten werkt zal druk uitoefenen op de prijzen. Die verzekering betaalt ongeveer 2.000 types geneesmiddelen gedeeltelijk terug. Daarom verwacht de NDRC vanaf juni geen grote prijsstijgingen. Concreet wordt in China het leeuwendeel van de geneesmiddelen door hospitalen en gezondheidscentra verkocht aan de patiënt. Apotheken verkopen een klein percentage.
De zesmaandelijkse controle heeft als doel prijsafspraken en kunstmatig opdrijven van de prijs te voorkomen. De Commissie roept lokale overheden op om een online platform te installeren dat toelaat de prijzen te controleren. Ze is ook van oordeel dat het voor de overheid efficiënter toezicht op de prijzen te houden dan zelf maximumprijzen te moeten bepalen.
De nieuwe maatregel wordt door de farmaceutische nijverheid niet onverdeeld op gejuich onthaald. De aandelen van de farmasector op de beurzen van Shanghai en Shenzhen verloren 1,8% na de bekendmaking.
Bronnen: Xinhua, SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *