Medailles voor Chinese en buitenlandse voorvechters van 40 jaar hervormingen en openstelling

China heeft medailles van verdienste uitgereikt bij de 40e verjaardag van de hervormingen en openstelling. Honderd Chinese burgers en tien buitenlanders werden geëerd omdat zij zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de ondersteuning van dat beleid.

De tien buitenlanders die zo’n medaille kregen waren of zijn werkzaam op zeer diverse terreinen. Zij hebben kennis en investeringen naar China gebracht.

Wisselwerking

Anderzijds is bij hen een besef gegroeid. Namelijk, dat China met zijn hervormingen een historische prestatie aan het leveren is. Die ontwikkeling is gunstig voor China zelf en de rest van de wereld. Veel elementen ervan zijn ook elders toepasbaar. Geen wonder dus dat de tien pleitbezorgers van de Chinese hervormingen en openstelling ook een positief verhaal over het land brengen. Wat niet wil zeggen dat het hier om kritiekloze, onnadenkende bewonderaars gaat. Dat blijkt ook enigszins uit hun biografie en achtergrondverhaal.

Politiek en sport

De vroegere (overleden) premier van Singapore Lee Kuan Yew deelde bepaalde bestuurlijke ervaringen met zijn Chinese collega’s. Hij kon, als westers bondgenoot, ook zorgen voor minder wantrouwen en vooroordelen in het Westen. Juan Antonio Samaranch, voorzitter van Internationaal Olympisch Comité van 1980 tot 2001, pleitte er met succes voor om de Olympische Zomerspelen in 2008 in Beijing te organiseren. Klaus Schwab, van het World Economic Forum (WEF), heeft China de kans geboden om zijn beleid en zijn visie naar voren te brengen in de wereld van economie en politiek.

Zakenmensen

Konosuke Matsushita, de oprichter van de Japanse multinational Panasonic, was een van de eersten die handel dreef met China. Ook zorgde hij voor een vruchtbare uitwisseling op het vlak van technologie. Maurice R Greenberg, van de verzekeringsmaatschappij American International Group, was een van de eerste Amerikanen die zich bereid toonde om zaken te doen met China. Dat kon pas in de jaren 70, toen het de VS voordeliger leek om China niet verder te isoleren en betrekkingen aan te knopen. De (ook overleden) Duitse zakenman Werner Gerich werd zelfs fabrieksdirecteur van een Chinees staatsbedrijf. Alain Mérieux, een Franse zakenman en hoofd van het Institut Mérieux, een conglomeraat voor (openbare) gezondheidszorg, heeft bijgedragen aan de strijd die China levert tegen epidemieën.

Britse ijsbrekers

De Britse zakenman Stephen Perry ontving de prijs voor zijn familie en voor zichzelf. De Perry’s doen al zaken met China sinds de jaren 50. De familie was een van de eersten die de positieve kanten zagen aan het socialistische maatschappij-experiment. De groep van zakenmensen noemde zich ‘de ijsbrekers’. Ze kregen tijdens de Koude Oorlog veel kritiek en werden door sommigen met de nek aangekeken. Stephen zelf en een aantal collega’s kregen de naam ‘jonge ijsbrekers’. Zij gaan door met hun promotie van Chinees-Britse uitwisseling in economie, handel, cultuur en vriendschap. Stephen Perry heeft een blog, China Global Impact, waarmee hij de Chinese actualiteit volgt, met een open geest, sympathie en opbouwende kritiek.

Een Japanner en een Amerikaan

Masayoshi Ohira was minister van Buitenlandse Zaken van Japan. Hij zorgde voor een normalisering van de diplomatieke betrekkingen met China. Ohira had ook het idee om China financieel te steunen (zoals China nu op zijn beurt doet met tal van derdewereldlanden). Het steunprogramma dat nu (in vriendschap) beëindigd is bedroeg van 1979 tot heden 30 miljard dollar. De Amerikaan Robert Lawrence Kuhn, een publieke intellectueel, managementdeskundige, financier en hersenonderzoeker vraagt aandacht voor de ‘kijk van China’. Dat doet hij met zijn boeken en programma’s in westerse media (BBC, CNN) en Chinese staatsmedia (China Daily).

Hoe en waarom

Hoe en waarom is deze ceremonie voorbereid? Verschillende partijcomités hadden hun achterban geraadpleegd en een lijst samengesteld. De lijsten werden beoordeeld door 20 regeringsdepartementen en daarna doorgestuurd naar het Centraal Comité dat de laatste selectie maakte en bekrachtigde. Kiezen moest gebeuren, maar was moeilijk. Zowel in China zelf als in diverse andere landen leveren immers duizenden mensen een bijdrage aan het begrijpen, uitvoeren en uitleggen van de hervormingen en China’s politiek van openheid. Met de medailles (sommige postuum uitgereikt) hebben de Chinese leiders laten zien hoe belangrijk ze de inspanningen van de bevolking en van buitenlandse vrienden vinden en hoezeer ze die waarderen.

Bronnen: Xinhua, Wikipedia, Inkstonenews.com, gbtimes.com

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *