Drie ministeries voeren actie tegen corruptie in de gezondheidszorg. Kaderleden van buitenlandse multinationals en Chinese zorgverleners betrokken bij corrupte praktijken worden aangepakt. De ondernemingen beloven beterschap en samenwerking met het Chinese onderzoek.
Mevrouw Li Bin, minister van Nationale Gezondheidszorg en Geboorteregeling, kondigt een hervorming van de medische sector aan. Sinds maart is haar departement gefusioneerd met de commissie voor geboorteregeling tot de National Health and Family Planning Commission (NHFPC). Eerst en vooral gaat dit ministerie het gerecht helpen bij het onderzoek naar omkoping bij de aan- en verkoop van geneesmiddelen. Dan zal het systeem worden verfijnd om bedrijven en personen die met steekpenningen werken op de zwarte lijst te plaatsen. Er komen strengere straffen zoals juridische aanklachten of het ontnemen van diploma’s en er wordt gewerkt aan een systeem waaraan zorgverleners moeten voldoen om hun betrouwbaarheid aan te tonen. De woordvoerder van het ministerie van Handel heeft gezegd dat de regering het zakenklimaat wil verbeteren en gelijke kansen wil scheppen voor buiten- en binnenlandse investeerders. Een belangrijke voorwaarde is dat iedereen de Chinese wetgeving respecteert. Omkoperij zal dan ook evenzeer bij Chinese als bij buitenlandse firma’s worden aangepakt. Een woordvoerder van het ministerie van Openbare Veiligheid ten slotte heeft erop gewezen dat bedrijven waartegen nu een onderzoek loopt niet alleen van corruptie worden beschuldigd. Zij hebben volgens hem ook de marktwerking verstoord en de Chinese patiënten benadeeld.
De affaire GSK
De man van Openbare Veiligheid deed zijn uitspraken in het kader van het overleg met Abbas Hussain, die onder andere voorzitter is van GlaxoSmithKline (GSK) voor het gebied Asia Pacific. Na dat overleg heeft Hussain toegegeven dat belangrijke werknemers van GSK in China inderdaad de wet hebben overtreden, dat de multinational zich hiervoor verontschuldigt en dat de algemene directeur de excuses deze week zal herhalen bij de aankondiging van de halfjaarlijkse resultaten. GSK is van plan nu verder goed samen te werken met het Chinese gerecht. De directeur van een Brits particulier bedrijf voor advies en speurwerk dat nog opdrachten voor GSK heeft uitgevoerd is ook aangehouden. De woordvoerder van het geneesmiddelenbedrijf heeft wel gezegd dat deze privédetective en consultant geen werknemer was bij hen, maar heeft ook geweigerd te bevestigen of te ontkennen dat GSK hem betreffende activiteiten in China opdrachten had gegeven. Het farmabedrijf moet elk jaar in een aantal landen, waaronder de VS en China, rechtszaken voeren en mensen ontslaan vanwege overtredingen die met corruptie te maken hebben. In China bedrijft GSK ongeveer 3% van zijn handelsactiviteiten wereldwijd. De multinational heeft toegezegd dat hij zijn businessmodel ingrijpend zal wijzigen en wat hij daarbij bespaart zal worden ingezet om zijn geneesmiddelenprijzen in China te drukken. Ook woordvoerders van het Belgische UCB en het Brits-Zweedse AstraZeneca zeggen dat de Chinese politie bij hen huiszoekingen heeft verricht. Bij AstraZeneca zou ook een werknemer zijn opgepakt.
Bronnen: Xinhua, BBC, Guardian