Meer bemiddeling in het conflict Israël – Palestina


Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi was gisteren in Palestijns gebied en is dan doorgereisd naar Israël. Gedurende de beide bezoeken heeft hij gepraat met de hoogste leiders en met zijn collega-ministers. Op de agenda: vooral internationale betrekkingen. In mei had president Xi Jinping ook al een vierpuntenplan voor Israël – Palestina.

Wang Yi en Riad al-Maliki

Wang Yi en Riad al-Maliki in Palestina

Wang had in Ramallah gesprekken met president Mahmoud Abbas, buitenlandminister Riad al-Maliki  en hoofdonderhandelaar Saeb Erekat. De beide partijen bevestigden hun samenwerking en de Palestijnen herhalen hun vertrouwen in het vierpuntenplan van Xi Jinping.

Steun voor Palestina

Volgens Riad al-Maliki laat China, door op de Palestijnse uitnodiging in te gaan, nadrukkelijk zien dat het de Palestijnse zaak en het streven naar de oprichting van een onafhankelijke staat Palestina steunt. Dat was ook al duidelijk geworden door het vredesinitiatief van mei en door de intentieverklaring dat Beijing een grotere rol wil spelen in het Midden-Oosten. Wang heeft er op gewezen dat China met de Palestijnen al 25 jaar lang diplomatieke verhoudingen heeft, die model kunnen staan voor de relatie die China met de Arabische landen wil ontwikkelen. Hij noemde de traditionele vriendschap en de wil om op een pragmatische manier samen te werken. China zal immers ‘verder steun geven aan de rechtvaardige zaak van Palestina, het herstel van zijn nationale rechten’ en ‘het zal zich op het internationale forum sterk maken voor de wettelijke rechten van de Palestijnen, in de VN bijvoorbeeld’. Investeringen, opleidingen en culturele uitwisselingen moeten voordeel voor beiden opleveren. Wang bezocht het Palestijnse kantoor van Buitenlandse Zaken, waarvan China de bouw heeft betaald.

Vierpuntenplan

Dit zijn enkele belangrijke aspecten van het vierpuntenplan dat Xi Jinping in mei van dit jaar presenteerde:  een oplossing met twee staten die vreedzaam naast elkaar bestaan, Oost- Jeruzalem hoofdstad van een onafhankelijk Palestina binnen de grenzen van 1967, erkenning van het bestaansrecht van Israël en van zijn noodzakelijke veiligheid. China heeft in dat plan ook de mening verwerkt dat vreedzame onderhandelingen en wederzijds begrip de enige uitweg bieden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarom moet er een einde komen aan de bouw van Israëlische nederzettingen in bezet gebied, aan het geweld tegen onschuldige burgers en aan de blokkade van Gaza. De Palestijnen moeten hun interne conflicten bijleggen zodat ze verenigd kunnen onderhandelen. ‘Land in ruil voor vrede’ is een correct principe en ook de VN-resoluties en het Arabische vredesplan zijn een goede basis om op verder te bouwen. De internationale gemeenschap moet meer doen, vooral om te bevorderen dat er vredesbesprekingen komen en dat de Palestijnen een kans krijgen op economische ontwikkeling.

Wang Yi en Netanyahu

Wang Yi en Netanyahu in Israël

In Israël

Wang ging dan naar Israël waar hij praatte met premier Netanyahu en vandaag president Shimon Peres en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman zal zien. Het bezoek van Wang heeft meer een politiek doel dan een economisch. Hij overlegt over de verhouding tussen Israël en de Palestijnen, de overeenkomst met Iran en de burgeroorlog in Syrië. Toen premier Netanyahu in mei Beijing bezocht, richtte deze zich bijna uitsluitend op kwesties van handel en uitwisseling van technologie. De Israëlische premier zou een voorstel hebben gekregen om het feit dat president Abbas ook in Beijing was rond die tijd, te benutten voor een gesprek, maar dat afgewimpeld hebben. Wang zal ook een symposium bijwonen met Israëlische en Palestijnse academici, over de diplomatie in het Midden-Oosten en de rol van China. De Chinese minister reist straks verder naar Algerije, Marokko en Saudi-Arabië.

Bronnen: Xinhua, Jerusalem Post

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *