Meer Chinese dan Amerikaanse internationale octrooiaanvragen in 2019

In 2019 werd China wereldleider in aanvragen van internationale octrooien. Het stoot de VS van de eerste plaats die ze sinds het begin van het systeem bezette.

De World Intellectual Property Organization. (WIPO), de internationale octrooiorganisatie van de Verenigde Naties, maakte bekend dat uit China vorig jaar 59.990 aanvragen kwamen. Vanuit de Verenigde Staten kwamen er 57.480. De Verenigde Staten waren elk jaar nummer één sinds de oprichting van de WIPO in 1978.

Het Chinese aantal in 2019 lag 200 maal hoger dan 20 jaar eerder. In 1999 kreeg de WIPO slechts 276 aanvragen uit China binnen. In 2005 was China opgeklommen tot de tiende plaats in de wereld. De opkomst van China als land met octrooiaanvragen wordt aanschouwelijk getoond in een video op de WIPO website.

Meer dan de helft – 52,4%- van de aanvragen komen tegenwoordig uit Azië. De VS en de EU halen elk minder dan een kwart van de aanvragen. Na China en de VS volgt Japan als derde, Duitsland als vierde en Zuid-Korea als vijfde.
Nederland is tiende en België 21ste op de lijst.

Het snel toenemend aantal octrooiaanvragen voor eigen technologie uit China toont dat westerse beschuldigingen van diefstal of gedwongen transfer van technologie steeds minder relevant zijn..

Octrooien indicator van economische kracht

Het aantal octrooien dat een land bezit wordt gezien als een belangrijk teken van de economische kracht en de industriële knowhow van dat land.

Volgens Francis Gurry, de voorzitter van WIPO die het jaarverslag in Genève voorstelde, is het Chinese succes te danken aan een heel bewuste strategie vanwege de Chinese leiders om innovatie te ondersteunen en China een economie te bezorgen die een hoge toegevoegde waarde produceert.
‘Die strategie werkt, en intellectuele eigendom is zeker een onderdeel ervan. Het past allemaal in de brede beweging om een economie met hoge toegevoegde waarde te worden.”

Op de vraag of de Chinese toppositie het gevolg was van staatssubsidies antwoordde Gurry: “ Het is een model dat misschien meer staatssubsidies gebruikt dan westerse economieën typisch doen. Dat speelt dus zeker een rol. Maar ik denk dat het interessant is de VS als voorbeeld van een erg performante economie die lange tijd aan de spits van de innovatie stond te vergelijken met het totaal verschillend model dat we in China zien. We weten nog niet wie de beste is…misschien zijn ze beiden wel succesvol”.

Bedrijven en universiteiten

Bij de aanvragen door bedrijven, is de Chinese fabrikant van telecomapparatuur Huawei voor de derde keer op rij leider. Het diende 4.411 aanvragen in. Daarna volgen het Japanse Mitsubishi, het Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Qualcomm. Oppo, een Chinese concurrent van Huawei, komt op de vierde plaats.

Onder de universiteiten blijft de universiteit van Californië het meest innovatief, met Tsinghua universiteit in Beijing als tweede. In de top tien staan vijf Amerikaanse universiteiten, vier Chinese en één Koreaanse.

Bronnen: Reuters; La Libre
Het WIPO jaarverslag 2019 met als titel “Sharing Knowledge, Building Capacity”, vind je hier:
https://www.wipo.int/academy/en/news/2020/news_0006.html

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *