Meer en meer Afrikaanse landen kiezen voor Huawei

Een succesverhaal van het door de VS in de ban geslagen Huawei gaat in Afrika verder. Senegal is het recentste land dat zijn regeringsgegevens opslaat in een Huawei gegevenscentrum. De Chinese groep werkt momenteel aan 25 projecten in het continent. De Franse operator Orange die in eigen land Huawei niet meer gebruikt, doet dit echter verder in Afrika.

Opening datacentrum door president Sali en Chinees ambassadeur (fotohttps://chinaafricaproject.com)

Senegal heeft de voorbije week aangekondigd al zijn regeringsgegevens en digitale platformen, overzet naar een door Huawei gebouwd centrum. President Macky Sali zei bij de opening dinsdag dat dit de digitale soevereiniteit van het land zou versterken. Het data centrum wordt voor $ 150 miljoen gefinancierd door de Export-Import Bank of China (Exim). Opgemerkt wordt dat het nieuwe gegevenscentrum juist klaar is voor de Forum on China – Africa Cooperation vergaderingen later dit jaar in Senegal. Huawei heeft echter al data centra opgericht of heeft er in opbouw in Zimbabwe, Zambia, Togo, Tanzania, Mozambique, Mali en Madagaskar.

Volgens de databank van het Centre for Strategic and International Studies Reconnecting Asia Project (CSIS) gaat ook Chinees geld naar de bouw van gegevenscentra en servers van Kenia, Egypte, Ivoorkust, Kameroen, Ghana, Kaap Verdië, Algerije en de Afrikaanse Unie. Het centrum identificeerde 70 overeenkomsten tussen Huawei enerzijds en regeringen of staatsondernemingen anderzijds voor cloud infrastructuur en e-bestuur. In totaal zou Huawei nu werken aan 25 projecten over Afrika. Vaak is Chinese financiering daarbij behulpzaam, het meeste van Exim en de China Development Bank. In Kenia heeft Huawei al projecten sinds 2014 en in 2019 beloofde Xi Jinping zijn collega Uhuru Kenyatta $173 miljoen voor de bouw van een gegevenscentra te Konza, de Keniaanse futuristische tech stad. Dit project bevat de ontwikkeling van kerninfrastructuur waarbij een nationaal cloud data centrum en een slim ICT-netwerk.  Volgens CSIS is e-bestuur in Europa meer geavanceerd, maar groeit het snelst in Afrika waar één derde van de cloud en e-bestuur Huawei-overeenkomsten zijn gebaseerd.

Orange

Niettegenstaande de Franse operator Orange in eigen land apparatuur van Chinese leveranciers mijdt, blijft het met Huawei voor 5G samenwerken in Afrika. Volgens CEO Stephane Richard werkt hij meer en meer met Chinese leveranciers in Afrika terwijl Europese echter aarzelen. De samenwerking in derde markten toont dat de reputatie van Huawei na jaren van samenwerking bij de Europese operatoren sterk, is aldus Jiang Junmu van telecomwebsite c114.com.cn. Tijdens het 2021 Mobile World Congress (MWC 2021) in Barcelona heeft Huawei overigens weer een reeks van 5G producten en oplossingen gedemonstreerd

SCMP, Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *