China trekt in het kader van de strategie “Made in China 2025” meer geld uit voor de ontwikkeling van de robotnijverheid. Critici vinden dat dit het doel zal missen omdat onvoldoende ingezet wordt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Ondertussen heeft een Boeddhistische Longquan tempel te Beijing eveneens een robot ingezet. Het enig overblijvende restaurant met robotten te Guangzhou heeft die echter ‘afgedankt’ wegens onbekwaam.
De regering heeft vorige week in het kader van “Made in China 2025” een plan aanvaard ter verdieping van de standaarden en de kwaliteit van het maakwerk. Tegen 2020 moeten de normen en standaarden in sleutelgebieden van het maakwerk voor 90 % van het wereldniveau zijn, terwijl dit nu maar 70 % bedraagt. Bij de gebieden waar de ontwikkeling versneld zal worden, behoren robotica, spoorinfrastructuur, landbouwmachines en hoogwaardige medische apparatuur. Meer fondsen zullen bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in de sleutelcomponenten van robots, waaronder sensoren en servomotoren.
Het plan roept vooral op tot het uitbouwen van een concurrerend voordeel van: voor precisielassen, voor chirurgische toepassingen, stofzuigen en een reeks diensten waarbij zelf programmeren, maar zonder kunstmatige intelligentie. Verwacht wordt dat het plan er voor zal zorgen dat meer toelagen en belastingvrijstellingen aan de sector zullen toegekend. Deze golf zal ongetwijfeld gevolgd worden door een analoge golf van de lokale overheden graag zien dat ook deze opkomende sector zich in hun gebied ontwikkelt. Vorig jaar trok de provincie Guangdong al 943 miljard yuan uit om tegen 2018 het verminderd aanbod aan arbeidskrachten op te vangen met robots. De provincie Zhejiang verklaarde 800 miljard beschikbaar te hebben om binnen 5 jaar haar 36.000 fabrikanten te stimuleren het tekort aan personeel op te vangen met robots.
CEO Luo Jun van de regeringsdenktank International Robotics and Intelligent Equipment Industry Alliance vindt wel dat een alomvattende strategie nodig is om de robotnijverheid tijdens de komende 5 jaar te stuwen. Volgens hem schiet het plan echter te kort omdat als je kijkt naar Google, Microsoft en Facebook, kunstmatige intelligentie de kern is waarop ze focussen. ‘Hiervan geen spoor in het Chinees voorstel’, merkt hij op. In 2014 werden in China 57.000 robots verkocht en dat is niet enkel 55 % meer dan het jaar voordien, maar het vertegenwoordigt ook een kwart van ’s werelds totaal. Overigens staat China helemaal niet met lege handen op het vlak van kunstmatige intelligentie want het land telt 100 starters op dit vlak en 65 van hen kregen al voor 2,91 miljard yuan aan investeringen.
In de praktijk.
De boeddhistische Longquan tempel in Beijing heeft een 60 cm hoge robot in gele pij in dienst die luistert naar de naam Xian’er. Hij kan eenvoudige vragen beantwoorden, communiceren met de omgeving en liedjes zingen. De naam komt van een cartoon die de tempel eerder lanceerde. Om het Boeddhisme op een moderne manier over te brengen gebruikt de tempel ook animatie, muziekvideo’s microfilms. Xian’er heeft zelfs een account op Weibo en op WeChat. Ontwerper Xianfan is van plan om een monnik robot van de tweede generatie te lanceren die intelligenter is.
Anders vergaat het te Guangzhou waar het enige van de 3 restaurants dat nog met robotten werkte, buiten dienst is gesteld. Twee andere restaurants met bestelrobotten sloten al de deuren, aldus het Workers Daily. Volgens het Heweilai restaurant konden ze eenvoudige taken als bestellingen opnemen, soep bedienen of drank bijschenken niet aan. Bovendien deden zich aanvaringen voor omdat ze een vaste weg moesten volgen. Tenslotte waren ze te vaak defect. Ze waren echter ingezet omdat het verloop van het personeel te hoog lag. Volgens kenners zijn robotten goed in het uitvoeren van repetitieve taken, maar moet de technologie nog ontwikkeld voor meer ingewikkelder opdrachten in de diensten.
Bronnen: China Daily, topix.com.
Read more: http://www.chinatopix.com/articles/82114/20160406/chinese-restaurant-fires-robot-waiters.htm#ixzz457C6vgjL