De meeste arbeiders van Carrefour Shanghai krijgen vanaf april een loonsverhoging van 8% en elk jaar collectieve onderhandelingen. Dit is het resultaat van twee maand onderhandelen. Het collectieve contract bepaalt dat de lonen vijf procent hoger moeten zijn dan het minimumloon in de stad. In Shanghai zal het minimumloon binnenkort trouwens worden verhoogd van 1.120 naar 1.280 yuan (137 euro). De lokale media hadden in januari onthuld dat de werknemers bij Carrefour al twaalf jaar niet meer dan het absolute, wettelijk verplichte, minimumloon verdienden. In diezelfde periode was index van de consumptieprijzen in de stad verdubbeld en had Carrefour mooie winsten gemaakt. Van de beroering die dit nieuws verwekte hebben de bonden gebruik gemaakt om onderhandelingen af te dwingen. Voortaan zullen 4.700 arbeiders, 70% van het personeel, dus 1,05 keer het minimumloon ontvangen en zullen er elk jaar in februari collectieve onderhandelingen plaatsvinden.
De uitkomst van de besprekingen met Carrefour werkt als een precedent. De Shanghai Federation of Trade Unions (SFTU), de afdeling van de officiële vakbond ACFTU in deze wereldstad, maakt zich nu sterk voor het behalen van meer overwinningen. Het plan is om alle bedrijven die in de Fortune top 500 staan tot onderhandelingen te bewegen. Een kaderlid van de SFTU beklaagt er zich echter over dat de bonden nog over te weinig drukkingsmiddelen beschikken. De bedrijven weigeren nog altijd vaak te onderhandelen of ze zorgen voor eindeloos uitstel. De verhoudingen veranderen echter stilaan omdat de vraag naar arbeidskrachten het aanbod overstijgt. Het gevolg daarvan was een golf van arbeidsconflicten vorig jaar, waarvan sommige tot verbeteringen voor de werknemers en hun bonden hebben geleid. Bij Nanhai Honda in Foshan behaalden ze succes door acties en door de ondernemingswinst bekend te maken en te wijzen op de boete die een ondernemer krijgt als hij informatie achterhoudt. De voorbeeldwerking hiervan gaat nog altijd door zoals blijkt uit wat nu gebeurt in Shanghai.
Bron: Xinhua
Zo zien we toch weer dat vakbonden die in een socialistische staat werken, altijd het beste werken. Alle burgerlijke gruwelverhalen over onderdrukte vakbonden in China ten spijt. Ook in de nederlandse vakbond, zoals de FNV, doen deze sprookjes nog steeds opgeld. Het is verdomme de 21e eeuw, anti-communisme is echt niet meer van deze tijd.