Meer privé-inbreng in gezondheidszorg gewenst

Omdat privé-ziekenhuizen maar voor 10 % instaan van het aantal ziekenhuisbedden wil China dat aantal tegen 2015 optrekken tot het dubbele. Model hierbij staat het maandag gelanceerd Beijing International Medical Center dat vooral gericht is op het verlenen van high-end medische dienstverlening.
China telt 6000 privé-ziekenhuizen, maar deze leveren maar 9 % van de medische dienstverlening. Het twaalfde vijfjarenplan wil de 10 % van het aantal bedden uit de privésector tegen 2015 opgetrokken zien tot het dubbele. Vorige maand vaardigde de regering al een trits maatregelen uit om de deelname van de privésector te stimuleren. De privé-ziekenhuizen zonder winstoogmerk moeten zich wel aan de door de regering opgelegde tarieven houden, voor de overige gelden de marktregels. Volgens directeur Sun Zhigang van de dienst Gezondheidshervorming bij de regering zou de privésector zich moeten specialiseren in diensten met hoge kwaliteit. Buitenlandse providers staan weigerachtig tegenover de regelgeving die eerder fungeert als een drempel dan als een stimulans.
Viceminister Ma Xiaowei zei maandag bij de lancering van het Beijing International Medical Center dat zich in het district Tongzhou bevindt dat dit tegen 2020 moet een medische hub worden met high-end apparatuur, geneeskundig onderzoek en opleiding en aanverwante nijverheden. Ma verklaarde dat deze diensten momenteel niet aan de vraag kunnen doen en het nieuwe centrum moet dienen als een voorbeeld dat op andere plaatsen navolging kan kennen. Districtshoofd Yue Peng beloofde dat de gunstmaatregelen zoals betreffende fiscaliteit en grond klaar en doorzichtig zullen zijn.
Een blauwdruk voorziet dat voor de expats in Peking en voor de internationale medische toeristen 10 ziekenhuizen worden gebouwd: twee allesomvattende en 8 gespecialiseerde. Internationale ziekenhuizen worden uitgenodigd tot deelname. Overigens heeft China nog 12 miljoen gezondheidswerkers te kort om internationale standaarden te halen. Van de meer dan 200 medische instellingen in China met buitenlandse kapitaalinbreng werken maar een derde echt goed aldus directeur Wang Yu bij het ministerie van Volksgezondheid. Het duurt voorts 10 jaar vooraleer de medische investeringen beginnen geld op te leveren.

1 comment for “Meer privé-inbreng in gezondheidszorg gewenst

  1. Zorg (en onderwijs voor de kinderen) zijn zeer belangrijke thema’s voor de mensen. Iedereen spaart, eigenlijk gewoon in een ouwe sok, voor eventuele uitgaven voor gezondheidszorg en onderwijs. Hierdoor wordt de koopkracht van de mensen danig aangetast. Vandaar de extreme maatregelen die de Chinese overheid moet nemen om de economie te laten draaien.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *