China telt al meer eenhoorns -succesvolle innoverende bedrijven- dan de VS. De Chinese staat doet niet alleen alles om hen te ondersteunen, maar waakt ook over lokale verankering.
Uit het 2017 China Unicorn Enterprise Development Report blijkt dat China 164 eenhoorns telt. Hun gezamenlijke waarde bedraagt 628 miljard dollar. Een eenhoorn is een jong bedrijf met een beurswaarde van meer dan één miljard dollar. Het rapport is opgesteld door het ministerie van wetenschap en technologie samen met een adviesbureau in Beijing.
Alibaba en Tencent meest innoverend
Alibaba heeft geïnvesteerd in 29 start-ups op de lijst. Tencent is tweede met 26. Op afstand volgen Xiaomi met 12, Baidu met 8 en JD.com met 4. Meer dan de helft van de eenhoorns zit in een van de vijf sectoren e-commerce, internet financiën, gezondheidszorg, cultuur en ontspanning en logistiek. Meer dan 40% van de bedrijven zijn gevestigd in Beijing. Verder op de lijst volgen Shanghai, Hangzhou (de stad van Alibaba) , Shenzhen en Hongkong.
Alle bedrijven in de Chinese top tien zijn meer dan 10 miljard dollar waard. Men noemt die soms decacorns, tienhoorns. Het gaat om het financiële filiaal van Alibaba, Ant Financial, de concurrent van Uber, Didi Chuxinng, de smartphone fabrikant Xiaomi, Alibaba Cloud, de site voor groepsaankoop van lokale producten Meituan Dianping, CATL Battery, de gepersonaliseerde nieuwssite Toutiao.com, de pakketdienst Cainiao, het online financieel platform Lufax en het online platform voor peer-to-peer leningen Jiedaibao.
Meer en snellere eenhoorns dan VS
Volgens de cijfers van einde 2017 zou de VS 132 eenhoorns tellen; de beurswaarde daarvan bedraagt 700 miljard dollar. In 2009 was de totale waarde van dit soort Amerikaanse bedrijven slechts 35 miljard dollar.
Vandaag heeft een eenhoorn in China gemiddeld vier jaar nodig om zijn statuut te bereiken. In de VS is dat zeven jaar, volgens cijfers van Boston Consulting. Van de Chinese eenhoorns brak 46% al door de magische grens na twee jaar. In de VS gaat het om 9% .
Lokale verankering aangemoedigd
De Chinese overheid doet alles om de eenhoorns lokaal te verankeren. Veel daarvan zijn nu op buitenlandse beurzen of in Hongkong genoteerd. Zo zijn vorige week nieuwe regels bekend gemaakt die een beursgang in China of het uitgeven van Chinese Depositary Receipts (CDR) vergemakkelijken.
Er zou een lijst met 200 top Chinese bedrijven bestaan, die China graag op de lokale beurs van Shanghai of Shenzhen zou genoteerd zien. De nieuwe regels maken de beursintroducties gemakkelijker. Zo is onder meer de regel dat een bedrijf pas naar de beurs mag nadat het een aantal jaren winst gemaakt heeft, afgeschaft. Veel innoverende bedrijven maken immers verlies maar zoeken toch kapitaal. Die trokken dan noodgedwongen naar buitenlandse beurzen.
Er is ook een snelprocedure ingevoerd voor beursintroducties van innoverende bedrijven, en de staatsbanken kregen opdracht vlot hun medewerking te verlenen. Zo kreeg Foxconn Industrial Internet, een Chinees filiaal van het Taiwanese Foxconn, in 36 dagen de goedkeuring voor een beursintroductie, terwijl dit gewoonlijk één of twee jaar duurt. Xiaomi dat een beursintroductie in Hongkong plande, zou nu overwegen naar Shanghai of Shenzhen te trekken. Ook Toutiao.com dat zonder moeite kapitaal verwierf door privéplaatsingen, wordt het hof gemaakt en zou volgend jaar een Chinese beursintroductie overwegen.
Indirecte verankering
Er zijn ook nieuwe regels die het uitgeven van Chinese Depositary Receipts (CDR) op Chinese beurzen gemakkelijker maken voor innoverende bedrijven. CDR zijn Chinese certificaten van aandelen van bedrijven die op buitenlandse beurzen genoteerd zijn. Een houder van een CDR heeft de rechten op dividend van een aandeelhouder, zonder echt de aandelen of stemrecht te bezitten. Terwijl de echte aandelen op buitenlandse beurzen verhandeld worden, worden de CDR op Chinese beurzen verhandeld. Het is een vorm van indirecte verankering. Het uitgeven van CDR op een Chinese beurs geldt ook als opstapje naar een echte beursintroductie.
De Chinese beurscommissie heeft een lijst met 63 Chinese bedrijven die zich op de Kaaimaneilanden hebben laten registreren en die genoteerd worden op buitenlandse beurzen. Het probeert die bedrijven nu te overtuigen via CDR op de Chinese beurzen te werken.
Bron: South China Morning Post, De Financiële Begrippenlijst online, Wikipedia