Meerderheid in EU tegen sancties zonnepanelen?


solarVolgens diplomaten zou meer dan de helft van de staten in de EU gekant zijn tegen de heffingen op zonnepanelen uit China. De Chinese vertegenwoordiger voor buitenlandse handel heeft de EU ook ontraden om de weg van het protectionisme op te gaan.

Verschillende bronnen melden dat 14 tot 17 van de 27 lidstaten van de Europese Unie in een niet besluitvormende bespreking over de Chinese zonnepanelen neen hebben gestemd tegen de maatregelen, voorgesteld door de Europese Commissie.  Xinhua meent te weten dat 4 landen achter de Commissie staan: Frankrijk, Italië, Spanje en Litouwen, terwijl 4 landen zich onthouden zouden hebben. Onder impuls van commissaris De Gucht ligt er een voorstel dat de EU gemiddeld 47% extra invoerrechten zou vragen bij de import van zonnepanelen die onder de prijs, dus concurrentievervalsend, zouden worden verkocht. Deze tegen dumping gerichte ingreep zou lopen van 6 juni tot december. Het zou de meest omvattende actie van zijn soort tot nog toe zijn met een weerslag op een handel die ongeveer 21 miljard euro waard is. De Europese ambtenaren vergaderen en onderhandelen verder over het voorstel dat nog niet van de baan is, maar een forse tik heeft gekregen. De commissie zal allicht proberen lidstaten te overtuigen hun standpunt te wijzigen.

Volgens commissaris De Gucht oefent China druk uit op een aantal Europese landen. De tegenstanders (bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland) zullen aandringen op hernieuwde besprekingen met China en het nalaten van provocaties. In hun gesprekken bleken Li Keqiang en Duitse politici en ondernemers het opvallend eens over de stelling dat een onderhandelde overeenkomst voor de beide partijen veel beter was dan eenzijdige stappen en sancties, of een reeks van acties en reacties.

Zhong Shan, onderminister van Handel, die verantwoordelijk is voor de internationale handelsbetrekkingen van zijn land, sprak in Brussel met Europese diplomaten (en met commissaris De Gucht). Zhong waarschuwde naar aanleiding van de kwestie van de zonnepanelen en van het draadloze telecomnetwerk (nog een punt waarop de EU en China met elkaar in botsing dreigen te komen) dat China protectionisme onaanvaardbaar vindt en van plan is zijn enorme economische belangen op deze gebieden te verdedigen. “Wrijvingen zijn normaal, maar moeten worden uitgepraat. Eenzijdige maatregelen verzuren de sfeer alleen maar en zijn voor beide partijen schadelijk.”

De Chinese media maken overigens melding van de waarschuwing door directeur-generaal Hermann Klughardt van Voigt und Collegen dat de strafheffing de invoering van de netwerkpariteit in de EU dreigt te vertragen. Dat betekent langer wachten op het moment waarop elektriciteit opgewekt door zonne-energie concurrentieel wordt met elektriciteit uit traditionele bronnen.

Bronnen: BBC, Guardian, FT, SCMP, Xinhua

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *