In 24 uur tijd zijn twee grote energiecontracten tussen China en Saoedi-Arabië bekend gemaakt. Het illustreert hoe de strategische samenwerking tussen twee niet-westerse landen vorm krijgt.
Aramco Overseas Co, een filiaal van het staatsenergiebedrijf Aramco, gaat een participatie van 10% nemen in Rongsheng Petrochemical Co Ltd. Het betaalt daarvoor 24,6 miljard yuan (3,6 miljard dollar).
Als onderdeel van de deal zal Aramco gedurende een lange termijn 480.000 vaten olie per dag leveren aan Zhejiang Petroleum and Chemical Co Ltd, een filiaal van Rongcheng. Zhejiang Petroleum and Chemical Co Ltd heeft het grootste raffinage en petrochemisch complex van China; het kan tot 800.000 vaten olie per dag verwerken en produceert jaarlijks 4,2 miljoen ton ethyleen.
Een dag eerder kondigde Aramco de bouw aan van een groot geïntegreerd petrochemisch complex in Panjin, in de noordoostelijke provincie Liaoning. Het complex zal 300.000 vaten ruwe olie per dag kunnen verwerken en daarvan zal Aramco er 210.000 leveren. Het zal in 2026 operationeel worden. De investering gebeurt door Huajin Aramco Petrochemical Co, een joint-venture waarin Aramco een belang van 30% heeft. Hoofdaandeelhouder wordt het Chinese staatsbedrijf Norinco met 51%. Panjin Xincheng Industrial Group investeert 19%. Norinco is vooral actief in de defensiesector.
Aramco heeft ook nog een intentieverklaring ondertekend met de provincie Guangdong om samen onderzoek te doen voor meer duurzame petrochemie in de provincie. Specifiek gaat het onderzoek over petrochemische producten en waterstof en ammoniak als energiedragers.
Energiezekerheid en boost voor groene transitie
Regeringskrant China Daily benadrukt het belang van de contracten voor de energiezekerheid van China en het positieve effect op de groene transitie.
Ze meldt ook dat Saoedi-Arabië van plan is de volgende vijf jaar zijn gasproductie te verdubbelen om China te kunnen beleveren. Overschakelen van steenkool als energiebron of als grondstof voor de petrochemie naar olie en gas is een fase van de groene transitie in China omdat het de koolstofemissie per geproduceerde eenheid sterk vermindert.
Amin Nasser, de voorzitter van Aramco, verklaart aan de regerinngskrant China Daily dat zijn bedrijf ambities heeft om groener te worden, onder meer met de meest geavanceerde technologie voor CO2 opvang en opslag en met systemen voor hergebruik van CO2. ‘China biedt durfkapitaal goede investeringsmogelijkheden om de technologische ontwikkeling en de innovatie die nodig zijn voor groene oplossingen te stimuleren’.
‘We willen voor langere tijd een veelzijdige leverancier van energie en petrochemische producten zijn om de energiezekerheid en de kwaliteitsvolle ontwikkeling van China te steunen. Daarom verhogen we ons engagement voor energiebevoorrading van China, inclusief de bevoorrading in nieuwe producten met lager koolstofgehalte, chemische producten en nieuwe materialen geproduceerd met technologieën met een lage emissiegraad’.
De investering in de verwerking van olie en gas in China is volgens hem een belangrijk onderdeel van Aramco’s bredere businessplan dat streeft naar directe omzetting van olie naar chemische producten.
Volgens de eerste vice-voorzitter van Aramco is het project in Panjin ‘een belangrijke mijlpaal in de uitrol van onze strategie van expansie in de stroomafwaartse sectoren in China en de regio daarrond, die een belangrijke motor vormt voor de wereldwijde petrochemische vraag’.
Verzekeren van markt
De Financial Times citeert een andere verklaring van voorzitter Amin Nasser: de langetermijncontracten met de Chinese kopers laten Aramco toe een aandeel van de Chinese markt vast te leggen zonder het risico kortingen te moeten geven.
Saoedi-Arabië is de belangrijkste olieleverancier van China. Maar door de westerse boycot van Russische olie stroomt die tegenwoordig meer naar China en India, met korting. Begin dit jaar werd Rusland de grootste olie-invoerder in China.
Eveneeens in de Financial Times ziet Helima Croft, hoofd van de research betreffende grondstoffen van RBC Capital Markets in de overeenkomsten een verdere bevestiging van het verzwakken van de relaties tussen Ryadh en Washington en van het belang van de Chinese markt voor de Saoedi’s.
Of het hier vooral gaat om technologische samenwerking voor een groene toekomst of eerder om zekerheid van afname en bevoorrading, in beide gevallen zijn deze contracten voorbeelden hoe niet-westerse landen zich beetje bij beetje vrijmaken van de Amerikaans dominantie en daarvoor bij elkaar strategische steun vinden.
Bronnen: China Daily, Financial Times