Meloni en Oekraïens buitenlandminister in China

De voorbije dagen maakten twee opmerkelijke gasten hun opwachting in China: de Italiaanse premier Meloni en de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Kuleba. Ondanks de Europese verkilling tegenover China zien individuele leiders, zelfs erg pro-Amerikaanse, blijkbaar wel de voordelen van goede relaties met China.

Xi en Meloni Foto Xinhua/Ding Haitao Disclaimer

Zaken doen met China is goed voor Italië

Meloni kreeg als premier het voorrecht de Chinese president Xi te ontmoeten.

Xi nam de gelegenheid te baat om de lof te zingen van de Zijderoute die destijds China en Italië verbond. Italië is het enige land van de G7 dat zich aansloot bij het Belt and Road Initiative, de nieuwe Zijderoutes. Nadat Meloni premier werd verlengde men deze aansluiting einde 2023 niet, dit onder druk van de westerse bondgenoten.

De niet-verlenging werd door Italië verdedigd met het argument dat het project geen voordelen voor Italië opbracht die het anders ook niet zou hebben. Italië bleef wel degelijk geïnteresseerd in economische samenwerking met China en het bezoek van Meloni kadert daarin. Xi stelde dan ook voor de win-win betrekkingen tussen beide landen te verdiepen ‘in de geest van de Zijderoutes’.

Xi ziet mogelijkheden om de traditionele samenwerking te verbreden op vlak van handel, investeringen, industrie en technologische innovatie. Hij wil nieuwe samenwerkingen onderzoeken bijvoorbeeld voor elektrische voertuigen en kunstmatige intelligentie.

Maar dit zijn precies de domeinen waarop de EU aan derisking tegenover China wil doen.

Xi hoopt dan ook dat Italië een actieve rol speelt in de promotie van positieve betrekkingen tussen China en de EU.

Volgens het Chinese verslag verklaarde Meloni dat China in een snel veranderende wereld en met globale uitdagingen een onvervangbare rol speelt. Daarom is Italië geïnteresseerd in een sterker partnerschap tussen beide landen.

Meloni wil meer bilaterale samenwerking inzake handel, investeringen, elektrische voertuigen, kunstmatige intelligentie en vooral wil ze meer Italiaanse kwaliteitsproducten uitvoeren naar China. Italië is volgens haar tegen ontkoppeling van China en tegen protectionisme en wil verder helpen bouwen aan positieve relaties tussen de EU en China.

Wang en Kuleba Foto Xinhua Disclaimer

Chinese steun verwerven voor gunstige onderhandelingen

De Chinese buitenlandminister ontving zijn Oekraïense collega Dmytro Kuleba in Guangzhou. Het was diens eerste bezoek aan China sinds het begin van de oorlog in 2022.

Wang Yi stelde dat China elke inspanning waardeert die kan leiden naar een politieke oplossing voor de oorlog.

Volgens het Chinese verslag van de ontmoeting riep hij beide partijen op om rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. ‘Want alle twistpunten moeten met politieke middelen opgelost worden’.

Beide partijen hebben al aangegeven dat ze willen onderhandelen, maar toch denkt hij dat de ‘voorwaarden en de timing voor echte onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne nog niet rijp’ zijn.

Wang Yi beloofde dat China verder humanitaire hulp aan Oekraïne zal geven.

Volgens het Oekraiense verslag zei Kuleba dat Kiev wil onderhandelen zodra Rusland bereid is ‘te goeder trouw’ te praten, maar dat ze geen spoor van die bereidheid merken.

Kuleba benadrukte ook de rol van Beijing als ‘een wereldwijde kracht voor vrede’. Het gesprek was gericht op het zoeken naar manieren om de crisis te beëindigen en ‘China’s mogelijke rol bij het bereiken van een duurzame en rechtvaardige vrede’. Kuleba heeft eerder China’s ‘zeer groot potentieel’ om te helpen een einde te maken aan de oorlog aangeprezen.

China is de grootste handelspartner van Oekraïne en de belangrijkste exportbestemming voor Oekraïense landbouwproducten. China zal de graanimport uit Oekraïne blijven uitbreiden en soepele logistieke kanalen handhaven, zei Wang Yi. Het is één van de weinige landen die goede betrekkingen onderhouden met Rusland én Oekraïne.

Bronnen: Xinhua, Caixin

Print Friendly, PDF & Email