De mensenhandel waarvan vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn wordt doeltreffender bestreden in China. Verschillende instanties zorgen hiervoor, vooral justitie. Met strengere regels en straffen is het aantal gevallen van mensenhandel verminderd, volgens het Hoogste Volksgerechtshof. Ook een groter bewustzijn van de noodzaak om vrouwen en kinderen te beschermen speelt een rol.
In 2010 heeft het Hoogste Volksgerechtshof van China 3.631 personen schuldig bevonden aan mensenhandel. In 2015 waren dat er 1.362. Het aantal rechtszaken waarbij mensenhandel in het geding was ging terug van 1.919 in 2010 naar 853 vorig jaar. In de vijf jaren van 2010 tot 2014 hebben de gerechtshoven in totaal ongeveer 7.000 zaken van ontvoering van vrouwen en kinderen afgesloten en hebben ze meer dan 12.000 verdachten veroordeeld.
Er zijn nu minder ontvoeringen volgens het hoogste gerechtshof van China, dat in 2010 richtlijnen had gegeven voor een betere bestrijding van dit soort misdaad. Zodra een minderjarige wordt vermist moest de politie meteen een onderzoek beginnen. Volwassenen die kinderen ‘kopen’ moesten als ontvoerders worden vervolgd. Voor 2010 hadden uitstel van het onderzoek en betrekkelijk milde straffen een toename van het probleem veroorzaakt.
Er is een nauwere samenwerking met het United Nations Children’s Fund (UNICEF) en met een team dat vooral werkzaam is rond de mensenhandel langs de Mekongrivier, die stroomt door China, en zijn buurlanden Myanmar, Laos, Vietnam en door Thailand en Cambodja.
Volgens advocaten die gespecialiseerd zijn in problemen binnen gezinnen en in vrouwenrechten klopt het dat het aantal ontvoeringen is gedaald, maar zij wijzen erop dat ook de deelname van het publiek en het werk met sociale media hierbij een grote rol speelt. Zij vinden trouwens dat het een verantwoordelijkheid is van iedereen, niet alleen van justitie.
Vorige maand werd een koppel in de provincie Jilin op televisie geëerd als behorende tot ‘de tien burgers die de natie het meest hadden geraakt’ omdat zij ertoe hadden bijgedragen dat 1400 mensen weer met hun familie waren verenigd. De vrouw en de man waren korte tijd hun eigen kind kwijtgeraakt. Geschokt door de ervaring zijn zij in 2007 met een website gestart om informatie te verspreiden over vermiste kinderen. Al hun spaargeld is aan de gratis dienst opgegaan. Zij werken naar eigen zeggen nog aan 40.000 onopgeloste zaken. De website heeft intussen zeven fulltime werknemers van wie het salaris wordt uitbetaald door de plaatselijke overheid. Ze werken met 170.000 vrijwilligers in 100 groepen over het hele land verspreid. Politiemensen treden vaak als vrijwilliger toe tot die groepen en leveren zo extra expertise.
Het Hoogste Volksgerechtshof waarschuwde dat er echter nieuwe misdaden tegen vrouwen en kinderen de kop opsteken, zoals ouders die hun eigen kinderen ‘verkopen’ en aanrandingen. Kinderen van interne migrantenarbeiders, die achtergebleven zijn in plattelandsgebieden onder de hoede van bejaarde familieleden, grootouders bijvoorbeeld, zijn speciaal kwetsbaar. Volgens officiële cijfers zijn er 6.620 gevallen van seksueel misbruik tegen kinderen voorgekomen tussen 2013 en 2015.
China Daily Asia, Xinhua
Goed artikel in het kader van Vrouwendag vandaag. Ook een artikel met hoop voor de toekomst en bewondering voor al die vrijwilligers.