Merkel voor negende maal in China

De Duitse kanselier Angela Merkel is voor de negende maal in Beijing. Ze leidt er mede de vierde intergouvernementele besprekingen tussen China en Duitsland. Economie staat voorop in de besprekingen en niet het minst de Duitse bezorgdheid over de uitvoer van Chinees staal. China wil de erkenning van de status van markteconomie tegen het jaareinde zoals de WTO vereist.

likqmerkelDe intergouvernementele dialoog tussen de twee landen is een structureel overleg dat in 2011 werd ingevoerd om de samenwerking tussen beide te coördineren en te verbeteren. Sinds Merkel kanselier is, wordt dit haar negende bezoek aan China. 20 ministers en viceministers van beide kanten en 20 Duitse top bedrijfsleiders zijn aanwezig tijdens de dialoog. Duitsland is de grootste Chinese handelspartner in Europa, terwijl China Duitslands voornaamste handelspartner is buiten de EU. Merkel zal zowel president Xi Jinping, premier Li Keqiang evenaals de voorzitter van het Nationaal Volkscongres (parlement)  Zhang Dejiang ontmoeten. Op haar programma staat ook een bezoek aan Shenyang waar Siemens plant een productiesite te bouwen.
Zondag heeft premier Li haar verwelkomd in het park van het Zomerpaleis (foto). China wil voornamelijk de erkenning van de markteconomie status en is ook erg geïnteresseerd in de Duitse ervaring met slimme industrialisering. Het toetredingsprotocol van China tot de WTO voorziet dat na 15 jaar opname in de Wereldhandelsorganisatie de status van markteconomie automatisch toegekend moet worden. Ook de organisatie en het goed verloop van de G20 te Hangzhou in september zal ter sprake komen want China wil werk maken van het weer vlot trekken van de wereldeconomie. Duitsland wil de kwestie van de uitvoer van Chinees staal bespreken en Merkel wil ook het Chinees wetsvoorstel over de Ngo’s ter sprake brengen. Haar bezoek volgt op het ogenblik dat er in Duitsland negatief gereageerd wordt op de mogelijke overname door Midea van het Duitse Kuka Robotica.
Merkel ontving gisteren al een eredoctoraat van de Nanjing universiteit en sprak voor de Universiteit van German Chancellor Angela Merkel makes a speech at University of Chinese Academy of Sciences in Beijingde Chinese Academie voor wetenschappen. Einde vorig jaar studeerden 36.000 Chinese studenten in Duitsland en 7500 Duitse in China. Merkel benadrukte in haar toespraak het belang van een rechtstaat en een onafhankelijke justitie waarbij buitenlandse ondernemingen even gelijkwaardig behandeld worden als de binnenlandse zodat “een gelijk speelveld” ontstaat. Uiteindelijk werden 20 overeenkomsten gesloten. Beide zijden willen dat geïnvesteerd en geconcurreerd worden in een open speelveld zonder protectionisme. Gehoopt wordt dat de top met de EU volgende maand de hete hangijzers (van staal en status markteconomie) kan oplossen.  China is zijn verplichtingen die volgden uit de toetreding tot de WTO nagekomen aldus nog premier Li. Over de uitvoer van staal zei Baoshan manager Chen Derong dat maar 7% van de Chinese ijzer en staal productie uitgevoerd wordt en dat dit percentage beneden dat van Zuid-Korea en Japan ligt.
Bronnen: Global Times, Peoples Daily, SCMP, Reuters
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *