Merkel weer naar China (Upd)

Kanselier Merkel bezoekt voor de zevende maal China als premier. Zo doet zowel Chengdu als Beijing aan gedurende haar drie dagen durend werkbezoek. Bedoeling is de bloei van de handel die tijdens de laatste 10 jaar plaats vond, door te zetten.

merkelspicy

Merkel lust het gekruide “kung pao kip”


De Duitse Kanselier Merkel is aan de macht sinds 2005 en geen ander regeringsleider bezocht zo vaak het land. De handelsbetrekkingen groeiden sterk het afgelopen decennium en vooral na de 2008-09 financiële crisis waarna een verdubbeling plaats greep. Duitsland heeft China nodig om uit te voeren, China heeft Duitsland nodig voor zijn technologie. President Xi Jinping was in Duitsland in maart en buitenlandminister Steinmeier in China midden april en economieminister Gabriel eind april.
De welvarende Chinezen houden van technologische klasse als het gaat over Duitse voertuigen tot en met huishoudtoestellen. Audi verkocht er in juni voor het eerst meer dan 50.000 wagens. China is voor Duitsland de grootste niet EU-uitvoermarkt geworden na de VS. Terwijl China in 2000 maar 1,6 % vertegenwoordigde in de Duitse uitvoer, steeg dit percentage al tot 6,1%. In sommige sectoren zoals machinebouw loopt het cijfer zelfs op tot 40%. Duitsland voerde vorig jaar $ 67 miljard uit en voerde voor $ 73 miljard in.
merkelfawvw

Voor VW-FAW fabriek in Chengdu


In haar kielzog neemt Merkel topondernemers van Siemens, VW, Deutsche Post, Airbus, Lufthansa en Deutsche Bank mee. De kanselier bezocht eerst de poort tot westelijk China Chengdu waar 160 Duitse ondernemingen actief zijn. Chengdu is hoofdstad van de provincie Sichuan die ongeveer hetzelfde aantal bewoners telt als Duitsland. Ze bezocht er een VW joint-venture, een sociaal centrum voor hulp aan migrantenjongeren en nam deel aan een forum over verstedelijking.
Nadien vloog ze door naar Beijing voor onder meer gesprekken met de premier en de president maandag. In Beijing kwam voor de eerste maal het Sino-German Advisory Committee on Economy bijeen dat de geplande economische dialoog voor het najaar moet voorbereiden. Ondervraagd aan de Tsinghua universiteit over het ontdekken van een Duitse dubbelagent die spioneerde voor de VS,  zei Merkel dat het om een ernstig voorval gaat dat niet mag voorvallen tussen partners.  Volgens het Duitse weekblad Focus was haar antwoord ” de meest brutale afwijzing in diplomatieke taal ” van de VS-handelswijze. Mensenrechten werden binnenskamers aangekaart. Oekraïne stond eveneens op de dagorde evenals de organisatie in 2015 van een innovatiejaar in beide landen.
Tijdens het bezoek werd bekend dat VW/FAW twee miljard euro gaan investeren in 2 bijkomende fabrieken en dat Airbus 100 helikopters mag leveren ter waarde van 300 miljoen euro. Lufthansa en Air China willen van hun kant een joint-venture uitbouwen. Te Qingdao gaan Duitsland en China een ecozone uibaten gericht op energie-efficiente gebouwen. De Duitse investeringsfondsen krijgen de toelating om voor 80 miljard yuan te spenderen op de Chinese beurzen. Premier Li zal in oktober met zijn regeringstenoren een tegenbezoek brengen en volgend jaar is Duitsland het gastland van de CEBIT Computermesse In Hannover.
China Daily, SCMP, Deutsche Welle, FT
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *