Merkels vierde bezoek in teken van economie

De Duitse kanselier Merkel heeft in Peking 10 samenwerkingsakkoorden ondertekend op diverse vlakken, gaande van groene energie, cultuur tot het gezamenlijk vervaardigen van vrachtwagens. Het vierde bezoek van Merkel staat vooral in het teken van economie en handel na de crisis.
Bij de gesloten akkoorden hoort een akkoord over financiële samenwerking van 124 miljoen €, die gaat naar een groen fonds om de beperking van uitstoot aan te moedigen en energiebesparing van ondernemingen te bevorderen. De twee zijden ondertekenden een gemeenschappelijke verklaring over de oprichting van een milieupartnerschap en dit op het vlak van waterbescherming, veiligheid van uitrusting, energiebesparing, hernieuwbare energie, elektrische auto’s en technologische samenwerking. Om de samenwerking inzake groene energie te bevorderen, werd een MOU (Memory of Understanding) afgesloten over Chinees-Duitse eco-ontwikkelingszones.

Kanselier bij president Hu

Kanselier bij president Hu


Shanghai Electric Group’ en ‘Siemens AG’ ondertekenden een overeenkomst ter waarde van 3,5 miljard $ voor de ontwikkeling van stoom- en gasturbines. ‘Foton Motor’ en ‘Daimler-Benz’ gaan een joint venture opzetten voor bijna 1 miljard $ voor de vervaardiging van vrachtwagens en aanhangwagens. De onderneming, waarin beide zijden 50 % van de aandelen bezitten, zal in Peking gevestigd zijn in het Huairoudistrict en jaarlijks 100.000 volledige voertuigen produceren en 45.000 zware diesels. Vorig jaar werden  in China 32 % meer vrachtwagens verkocht. Ook werden akkoorden gesloten inzake het promoten van de dienstensector, samenwerking inzake kredietverlening en over een Chinees cultureel jaar in Duitsland binnen twee jaar.
Duitsland is China’s belangrijkste handelspartner in Europa . De handel beliep in 2009 105 miljard $ of meer dan één vierde van de Chinees-Europese handel. Er zijn 3800 Duitse ondernemingen actief in China. In het communiqué dat na afloop -overigens op de Merkels verjaardag- ondertekend werd, staat dat Duitsland China’s wens ondersteunt om erkend te worden als markteconomie. Na Peking bezoekt de kanselier nog de stad Xi’an.
Zie ook CNTV: Merkel bij Hu;  Analyse Duits-Chinese betrekkingen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *