Meer en meer buitenlandse universiteiten aanvaarden Chinese studenten op basis van het Chinese toegangsexamen.
Het aantal studenten dat jaarlijks aan Chinese universiteiten, en a fortiori topuniversiteiten, toegelaten wordt ligt met ongeveer 6miljoen nog altijd kleiner dan het aantal kandidaten, ongeveer 9 miljoen. Miljoenen nemen jaarlijks deel aan het gaokao toegangsexamen voor het hoger onderwijs. Ze scoren relatief goed, maar vinden toch geen plaats. Die situatie verbetert nu voor wie buitenlandse studies kan betalen doordat meer en meer buitenlandse universiteiten de resultaten van het gaokao examen aanvaarden als selectiesysteem om Chinese studenten toe te laten.
Australië voorloper
Sinds 2012 begon de toonaangevende universiteit van Sydney er mee, en reeds 60% van de universiteiten in Australië volgden. Studenten bieden zich aan met hun gaokao cijfers; wie meer dan 80% behaalt moet alleen nog voldoende kennis van het Engels bewijzen. Ook in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn er al universiteiten die de gaokao cijfers als selectiecriterium nemen. Men kan zo gemakkelijker inschrijven in sommige buitenlandse universiteiten dan in de Chinese topscholen. In niet-Engelssprekende landen worden steeds meer Engelstalige programma’s opgestart. Buitenlandse universiteiten wedijveren voor het inschrijvingsgeld van de Chinezen; samenwerking met Chinese universiteiten is ook zeer gegeerd. Sommigen baseren zich op het gemiddelde van de gaokao uitslag van de student, anderen kijken naar specifieke vakken zoals wiskunde, natuurkunde of scheikunde. Aan het Parijse Instituut voor Politieke Studies studeren er 450 Chinezen, goed voor 10% van het totaal aantal studenten.
Bij de geplande hervorming van het gaokao examen wordt het Engels geschrapt als vak waarop de studenten geklasseerd worden. Dat zal geen invloed hebben op de uitstroom naar het buitenland. Er is immers al een minimum niveau volgens de IELTS (International English Language Test System) vereist voor toelating.
Bron: chinagate.cn