Microsoft heeft van de anti-trustadministratie 20 dagen gekregen om te antwoorden op de vragen over de verenigbaarheid van het Windows OS en de Office software. Officieel wordt stellig ontkend dat de actie gebeurt om de eigen Chinese ondernemingen te beschermen. Toch stijgt bij de leden van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China het gevoel dat de buitenlandse ondernemingen minder welkom zijn dan voorheen.
Eerst even verduidelijken dat de naleving van de antimonopoliewetgeving in China afgedwongen wordt door 3 regulatoren: het Ministerie van Handel is verantwoordelijk voor de fusioneringen, de State Administration of Industry and Commerce (SAIC) focust op niet prijs gebonden acties en de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie op prijsmonopolies.
Het is SAIC die gisteren Microsoft vicevoorzitter Chen Shi ondervroeg die 20 dagen kreeg om een reeks vragen te antwoorden. Microsoft verstrekte, naar verluidt, niet voldoende doorzichtige informatie over het Windows OS, het Office pakket en de bundeling met zijn Media Player en eigen browser. In maart 2013 heeft de EU Microsoft een boete van 561 miljoen euro opgelegd omdat de pc-gebruikers hun Internetbrowser niet vrij konden kiezen. Analisten schatten dat Windows voor 90 % van de pc’s het operating system beheerst. De allereerste klacht tegen Microsoft kwam daags voordat de antimonopoliewet op 31/07/08 van kracht werd. Met name Advocaat Dong Zhengwei van de Beijing Liang Gao Law Firm vroeg Microsoft voor $ 1 miljard te beboeten.
Volgens de wet kan een firma die schuldig bevonden wordt aan monopoliepraktijken een boete opgelegd krijgen met sommen van 1 tot 10 % van de omzet. Eind van de maand komt Microsoft CEO Nadella naar Beijing. Microsoft heeft in China 3000 werknemers in 20 afdelingen in 15 provincies en grote streden.
Commissie
Directeur Xu Kunlin van de afdeling anti-monopolie bij de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie ontkent dat de buitenlandse ondernemingen specifiek geviseerd worden. In 2013 kregen de twee Chinese likeurproducenten Moutai en Wulangye de eerste straffen wegens prijsafspraken. Daarna volgden 6 producenten van babyvoeding. De grootste boete ging naar de Chinese producent van melkpoeder Biostime. Recent werd de boete voor Sumitomo na een officieel schrijven van de firma herleid van 342 miljoen yuan tot 290 miljoen yuan. Vorige maand werden meer dan 10 Japanse verdelers van auto-onderdelen beboet en de grootste straffen gingen naar Sumitomo en Yazaki Corp. Xu beweert echter met stelligheid dat buitenlandse firma’s op gelijke voet behandeld worden met de Chinese bedrijven.
Kamer van Koophandel
Bij een rondvraag door de the American Chamber of Commerce bij zijn leden antwoordde 60% van de ondervraagden vorige maand dat buitenlandse ondernemingen minder welkom zijn dan voorheen, een cijfer dat eind vorig jaar maar 41% bedroeg. De helft antwoordde dat buitenlandse ondernemingen speciaal geviseerd worden in de antimonopolie actie. De laatste bevraging geschiedde echter tijdens de vakantie met 164 antwoorden, terwijl deze vorig jaar 365 antwoorden opleverde. Ook klaagt de Kamer van Koophandel over een gebrek aan doorzichtigheid van de wetgeving. Volgens vicevoorzitter Lester Ross van de Kamer kiest China speciaal firma’s in geneesmiddelen, medische apparatuur, technologie en auto’s uit omdat het land wil dat binnenlandse firma’s op het niveau zouden geraken van de buitenlandse.
China Daily, Global Times, Business News (Bloomberg)