De goudmijnen van Shandong Gold Group gebruiken moderne digitale technologie zoals 5G, WiFi-6- en AI zodat arbeiders op afstand kunnen ertsen graven, vermalen en transporteren. Hoewel de efficiency en veiligheid verbeterd is en minder mijnwerkers nodig zijn, blijven er toch uitdagingen om het systeem goed te doen functioneren.
De goudstad Laizhou in Shandong is rijk aan goudreserves maar werd geplaagd door arbeidsongevallen Door geavanceerde telecom en artificiële intelligentie ondergaan de lokale mijnen een digitale en slimme omvorming door geavanceerde automatisering en onbemande oplossingen door te voeren. In de Jiaojia Gold Mine is een vorkheftruck bezig met het vervoeren van goud terwijl een chauffeur aan de oppervlakte, zo’n 77 meter boven het voertuig, de vorkheftruck op afstand bestuurt vanuit een kantoor. Ondertussen zijn in de nabijgelegen Sanshandao-goudmijn veel jonge mijnwerkers op afstand bezig met het vermalen van erts. Ze hoeven alleen maar knoppen en hendels te bedienen om op afstand de mechanische armen honderden meters onder de grond te besturen om de taken uit te voeren. Dergelijke operaties verlossen werknemers van gevaren.
Trend naar slimme mijnen
Voor bedrijven zoals Shandong Gold Group, eigenaar van de twee mijnen, voldoet de doorvoering van digitale intelligentie niet alleen aan de eigen behoeften, maar vertegenwoordigt het ook de algemene trend in de ontwikkeling van de industrie. Huawei biedt in de 2 goudmijnen geavanceerde technologieën aan zoals een WiFi-6-netwerk om afstandsbedieningen mogelijk te maken. WiFi-6 kan een reeks innovatieve oplossingen ondersteunen zoals automatisch geleide voertuigen, industriële robots en andere . Ondervoorzitter verkoop en marketing bij de Huawei Mining Business Unit Chen Wenfeng legt uit::’Momenteel bevinden de meeste mijnen in binnen- en buitenland zich tussen de stadia van mechanisatie en automatisering in, met een groot potentieel voor slim ‘ verwerken,’ In de komende drie tot vijf jaar zullen digitale technologieën op grotere schaal worden gebruikt in de mijnbouwindustrie, zoals transport en de verwerking van mineralen’.
Nieuwe technologie
De stappen maken deel uit van Huawei’s breder streven om slimme mijnbouwoplossingen uit te bouwen die informatietechnologieën van de nieuwe generatie integreren zoals 5G, WiFi-6, industrieel internet en kunstmatige intelligentie. Zo wordt de mijnveiligheid en de groene efficiëntie vergroot. Het ministerie van Wetenschap en Technologie lanceerde een circulaire over het bevorderen van het industriële gebruik van AI-technologieën met slimme mijnbouw als een typisch toepassingsscenario. Vorig jaar hebben de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en het Nationaal Energiebestuur gezamenlijk een 14e vijfjarenplan (2021-25) voor de energiesector uitgebracht, waarin wordt opgeroepen tot een breder gebruik van 5G, cloud computing, het internet der dingen en big data op gebieden als kolenmijnen.
In de mijnen over geheel China wordt ondertussen vooruitgang gemaakt. Aan de oever van Laizhou Bay wordt de hulpschacht van de Sanshandao-goudmijn uitgegraven tot een doeldiepte van 1.915 meter. Met de geleidelijke verdieping van de mijnbouw wegen milieu-uitdagingen zoals hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en lage zuurstof steeds meer op de operationele veiligheid, terwijl onzekerheden zoals gebarsten rotsen en stromend water ook toenemen. Er is dringend behoefte aan het gebruik van digitale technologieën om de beveiliging en veiligheid te vergroten. Shandong Gold Group heeft daarop inspelend een driedimensionaal gevisualiseerd, en uitgebreid beheer- en besturingsplatform opgezet dat de toepassing heeft gerealiseerd van gevisualiseerd slim beheer en controle van de ertsstroom evenals het boren van rotsen.
Resultaten
Als gevolg hiervan is de productie-efficiëntie van de Sanshandao-goudmijn met meer dan 20 procent op jaarbasis toegenomen en hebben de jaarlijkse directe economische voordelen meer dan 80 miljoen yuan ($ 11,6 miljoen) bereikt, aldus de mijn. Met name de afstandsbediening van jumbo’s voor het boren van rotsen helpt het aantal on-site operators met 80 procent te verminderen, de veiligheid van mijnwerkers te garanderen, ploegen te besparen en de efficiëntie sterk te verhogen. Ondertussen heeft het onbemande elektrische locomotiefsysteem laden op afstand, onbemand rijden en automatisch lossen gerealiseerd, waardoor de efficiëntie met 25 procent is verbeterd. In de diepe schacht van de Jiaojia-goudmijn worden de vorkheftrucks onbemand bediend. Intelligente technologie heeft de groep geholpen het aantal ondergrondse operators met meer dan 3.046 te verminderen, wat een besparing van 460 miljoen yuan aan totale arbeidskosten oplevert.
Uitdagingen
Maar er blijven nog steeds uitdagingen. Directeur Wang Chengxiang citeert als uitdagingen de beperkte ruimte om informatie door te geven, de hoge temperaturen en vochtigheid. Bovendien omvatten slimme mijnen niet alleen onbemande operaties, maar ook de aanleg van informatie-infrastructuur, geologische beveiligingssystemen, tunnelsystemen, intermediaire mijnbouwsystemen, transport-, sorteer- en beveiligingssystemen. Nu zijn de drie belangrijkste onderzoeksgebieden van slimme mijnen in China groen beheer, goed voor 6,11 % van al het onderzoek; technologieën zonder bestuurder, goed voor 6,09 %; en informatie en communicatie, goed voor 6,02 %, blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau ITtime. Chen van Huawei herinert er aan dat China meer dan 4.000 kolenmijnen telt en meer dan 10.000 metaalmijnen. ‘Alle ondergrondse geologische omstandigheden zijn verschillend en het is een hele grote uitdaging om oplossingen aan te passen aan elke specifieke omgeving. De reis van de intelligente technologische transformatie van de mijnbouw kent wel een beginpunt maar geen eindpunt’, voegde Chen er aan toe.
China Daily