Het ministerie van Milieu wil dat dit jaar 100 mooie baaien tot stand komen en hierbij wordt de kuststad Xiamen als voorbeeld genomen. Xiamen heeft al meer dan 105 miljard yuan geïnvesteerd in het behoud en herstel van het mariene ecosysteem en sinds 2002 een reeks uitgebreide renovatie- en ontwikkelingsprojecten uitgevoerd in vijf baaien.
China’s Ministerie van Ecologie en Milieu kondigde aan dat het dit jaar de ontwikkeling van meer dan 100 ‘mooie baaien’ in de provincies zal stimuleren. Met op maat gemaakte plannen voor elke baai zal dit project de preventie en controle van mariene vervuiling, ecologische bescherming en herstel verbeteren, evenals de verbetering van het milieu in kustgebieden. Uiteindelijk is het de bedoeling om ‘prachtige baaien’ te bouwen die worden gekenmerkt door ‘schoon water en schone stranden, een bruisend zeeleven en samen bestaan van mens en zee’.
Sinds 2021 is China begonnen met de bouw van ‘prachtige baaien’, waarbij drie belangrijke indicatoren zijn vastgesteld, waaronder het milieu, de biologie en ecologie van de baaien en de waterkwaliteit op zee. Uit de laatste monitoringresultaten blijkt dat de waterkwaliteit van 102 baaien in het hele land aanzienlijk is verbeterd ten opzichte van 2022,. Volgens het Milieuministerie zijn er al duidelijke verbeteringen te zien in 20 baaien, zoals het zuidoostelijke zeegebied van Xiamen (Fujian), de Dapeng-baai van Shenzhen en de Lingshan-baai van Qingdao (Shandong)
Momenteel is de bevordering van de bescherming en bouw van ‘prachtige baaien’ opgenomen in China’s hoofdlijnen van het 14e vijfjarenplan (2021-2025) en Visie 2035. Op 19 februari hield het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres (NPC) een persconferentie waarin door afgevaardigden voor de eerste keer 10 typische suggesties werden gepresenteerd waarbij een suggestie over het versterken van de bescherming en de bouw van ‘prachtige baaien’.
Het Milieuministerie heeft samen met het ministerie van Financiën en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de suggestie omgezet in specifieke maatregelen. Ze begeleiden lokale autoriteiten in de kustgebieden bij het formuleren van uitvoeringsplannen en bevorderen de oprichting van een gediversifieerd medebestuurmechanisme waarbij lokale overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en het publiek betrokken zijn. Naar verwachting zal in 2027 ongeveer 40% van de 283 baaien in het hele land zijn omgevormd tot prachtige baaien met schoon water en schone stranden, een bruisend zeeleven en een harmonieus samenleven van mens en zee.
Model Xiamen
Het is vooral Xiamen dat terzake model staat, ook internationaal De International Maritime Organization heeft het Xiamen model erkend en sinds 1994 heeft de stad qua geïntegreerd kustmanagement een samenwerking met ‘Partnerships in Environmental Management for the Seas of East Asia’ (PEMSEA) waarvan het Secretariat of the PEMSEA Network of Local Governments zich te Xiamen bevindt.
In de afgelopen 36 jaar heeft Xiamen in totaal 105 miljard yuan geïnvesteerd voor het behoud en herstel van het mariene ecosysteem. Sinds 2002 heeft de stad een reeks uitgebreide renovatie- en ontwikkelingsprojecten uitgevoerd in vijf baaien. Door zeeweringopeningen uit te baggeren, mangrovekusten te herstellen en stranden nieuw leven in te blazen, heeft de kuststad een aangename leefomgeving gecreëerd rond de baaien. Garnalenvijvers en viskwekerijen verslechterden de waterkwaliteit in Maluan Bay en daartegen werd teruggewonnen land teruggegeven aan de zee, waterbeheer en ecologische wateraanvulling.
Xiamen heeft gecoördineerde vooruitgang geboekt op het gebied van waterbronnen, watermilieu en ecologisch waterbeheer om de opvang en behandeling van stedelijk afvalwater te verbeteren, afvalwater op het platteland in het hele gebied te behandelen en te voorkomen dat verontreinigende stoffen van het land in zee terechtkomen. Het percentage afvalwater dat in zee wordt geloosd en aan de normen voldoet, is in de hele stad gestegen tot 99,3 procent. Soms kan zelfs de witte dolfijn in zee worden waargenomen vanuit de stad.
Bron: Peoples Daily, Global Times