Expo: Minder files bij thema-paviljoenen en beste stadspraktijken

Terwijl het bij de landenpaviljoenen urenlang aanschuiven kan zijn, zijn de files in het Puxigedeelte benoorden de Huangpurivier minimaal. Een aanrader zijn zowel het gebied in het noordoosten met de beste stadspraktijken als voorts de themapaviljoenen.

Het is weinig westerlingen gegeven om in een verzengende hitte urenlang in de rij te staan bij de landenpaviljoenen die zich situeren bezuiden de Huangpu. We gooiden het over een andere boeg en bezochten eerst de paviljoenen met de “beste praktijken” waar een zestigtal steden geselecteerd werden wegens een of andere merkwaardig progressieve aanpak van hun stedelijk beleid. We startten helemaal in het noorden bij het Xian-paviljoen. Dit bevat een replica van het Daming-paleis, waar in de Tang-dynastie 17 keizers in leefden. Het Damingpaleis met een park van 20 km² -waarvoor wel eventjes één miljoen personen dienden te verhuizen- wordt op 1 oktober officieel geopend. Het buurpaviljoen van Ningbo daarentegen legt de ervaringen uit van het dorp Tengtou dat zowel in China als op wereldvlak bekroond werd als ecologisch dorp. In de buurt heeft London ook twee huizen gebouwd die geen conventionele elektriciteit nodig hebben en water, maar integendeel gebruik maken van zon, wind, regenwater en biotische energie. De scheve daken zijn beplant en bedekt met zonnepanelen. Zeven windmolens brengen frisse lucht. De resten uit het restaurant worden gebruikt om elektriciteit voort te brengen. Het Paviljoen van “Rhône-Alpes” gebruikt speciale bakstenen die warmte behouden en zonneschijn filteren. Installaties binnenin kunnen de temperatuur regelen volgens de temperatuur buiten. Shanghai mocht ook niet

Madrids bamboe-paviljoen

Madrids bamboe-paviljoen

ten achter blijven en hun ecohuis inspireert zich op een project in het district Minhang dat een van de eerste groene huizen was in China. Shanghai’s eco-huis ontworpen door “Shanghai Xian Dai Architectural Design” streeft naar nulenergieverbruik. Zonne-en windenergie worden eveneens gebruikt en LED-technologie aangewend voor belichting. Het gebouw telt vier verdiepingen en 8 appartementen voor in totaal 3.000 m². Het Madrid-paviljoen dat onze voorkeur wegdraagt, inspireert zich op een sociaal woonblok bezuiden Madrid. Het interessant gebouw van 18 meter lengte is uit bamboe dat de temperatuur controleert en het geluid vermindert. Het glas is energiebesparend en bezoekers zien hoe water, wind- en zonne-energie omgevormd worden tot elektriciteit met zero-vervuiling binnenin. Vanzelfsprekend legt de stad ook haar groen-, water- en afvalbeleid uit evenals de sociale woningbouw en het renoveren van een rivierstrook. Naast het bamboehuis ook een glazen “boom” of parasol bedekt met zonnepanelen die de temperatuur onder de “boom” 10 ° frisser maken. Het Hamburg-paviljoen legt vooral de nadruk op het Hafencity-project dat het grootste renovatieproject uit Europa genoemd wordt. Daar toch wel een kwartier aanschuiven en ook een file bemerkt bij Liverpool. Rotterdam legt de klemtoon op het waterbeleid: gedurende een negen minuten durende ervaring stort water neer zonder dat de bezoekers nat hoeven te worden, waarbij diverse snel veranderende weertypes worden nabebootst. Hong Kong heeft het over het veralgemeend gebruik van de smart card; Macao presenteert een repliek van zijn pandjeshuis. Montreal legt uit hoe een afvalstort werd omgevormd tot groene zone met eveneens een sorteercentrum voor recycleerbare materialen. Chengdu toont hoe een parkje grond en planten gebruikt om regenwater te zuiveren waarmee de toiletten op de expo gespoeld worden. Hangzhou legt uit hoe het zijn befaamd Westelijk meer zuiverde. We passeren Tianjin, Mekka, Suzhou, Düsseldorf, Odessa, Barcelona, Praag, Lausanne, maar Belgische steden uit alle gewesten zijn er niet te bespeuren.

Reuzengrote schermen en shows

Reuzengrote schermen en shows

Van een ander gehalte zijn de “themapaviljoenen”, deels op Puxi, deels op Pudong. Op de plaats waar de staalnijverheid te Shanghai zijn oorsprong vond, werd een oude fabriek gerenoveerd om uitgerekend onderdak te bieden aan het paviljoen over de toekomst van de stad. Films worden er geprojecteerd op een scherm van 36 meter hoogte. De verbeelding wordt vrij de loop gelaten gaande van de concrete uitdagingen tot meer idealistische visioenen over een ecologische stad, de waterstad, stad van wijsheid, stad van energie…en dit over kunst bestaande uit e-afval. Ook het themapaviljoen over de “footprint” van de stad betreft een gerenoveerd scheepsbouw-gebouw: hier komen de Griekse, Romeinse en de oud-Chinese stad aan bod in film-voorstellingen over 180 °. Een van de mooiste paviljoenen expotechnisch gezien vonden we “Urbanian (op Pudong) die parallelle verhalen vertelt hoe personen in de stad leven: in vijf secties “Gezin”, “Werk”, “Contact”, “Studeren” en “Gezondheid” worden via video’s zes gezinnen gevolgd in vijf continenten, hoewel de Rotterdammer wel “single” is. Je ziet hen tegelijkertijd opstaan, zich wassen, ontbijten, naar het werk gaan…. Ook de steden waaruit de zes afkomstig zijn, worden toegelicht. Het geheel is wellicht ietwat naief idealistisch, maar slums bestaan ook in Urbanian. Het paviljoen van “Urban Planet” laat onder meer een aardbol zien van 32 meter: het toont hoe steden, de

Kunst of gewoon e-afval?

Kunst of gewoon e-afval?

stadsontwikkeling en het menselijk bedrag de aarde beïnvloeden. Tenslotte is er nog het “Paviljoen van de stadsmens” die ook op een aparte manier het stadsmetabolisme- en circulatie weet uit te drukken. We bezochten eveneens nog het Paviljoen van de supersnelle trein waar ook de file minimaal was. Nog steeds in het Puxi-gedeelte kan dit echter niet gezegd van het Ruimte-, het Scheepsbouw-, het Petroleum-, Elektriciteitsnetwerk -, het CISCO- of de Vanke-paviljoenen. De beste praktijken-paviljoenen en de themapaviljoenen zijn echter reeds goed voor een rijkelijk gevulde dag. Restaurants en toiletten zijn ook meer dan voldoende aanwezig tot en met de melding dat het toiletpapier niet van bomen afkomstig is. Dranken meebrengen wordt niet toegelaten bij de security-scan vooraf. Lege flesjes kunnen daarentegen wel op de site bijgevuld met drinkbaar water. De geïnteresseerde lezer kan zijn tocht reeds beginnen in 3D op www.expo.cn.
Zie ook twee afleveringen van Travelogue over de Expo: één over Aziatische, Australie Midden-Oosten paviljoenen ;    twee over Europa, Afrika en Amerikaanse paviljoenen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *