Minister-president Rutte brengt 15 en 16 november 2013 een officieel bezoek aan China. Hij wordt hierbij vergezeld door minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij reist samen met VNO-NCW-voorzitter Wientjes en een handelsdelegatie van 14 CEO’s een dag eerder naar China.
De reis staat in het teken van de verdere versterking van de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en China. Op het programma staan ontmoetingen met president Xi JinPing, premier Li Keqiang en voorzitter Zhang Dejiang van het Nationaal Volkscongres, diverse bedrijfsbezoeken en gesprekken met Nederlandse en Chinese ondernemers.
Nederland is binnen de Europese Unie de tweede handelspartner van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2012 circa 39,5 miljard euro. Vooral op het gebied van landbouw, water, creatieve industrie en high tech liggen er in China grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Het programma start vrijdagochtend in Beijing met een ontmoeting met premier Li Keqiang in de Grote Hal van het Volk. Aansluitend spreken minister-president Rutte en minister Ploumen tijdens een rondetafelbijeenkomst met CEO’s van Nederlandse en Chinese bedrijven over de economische samenwerking tussen beide landen.
Na deze bijeenkomst ontmoeten Rutte en Ploumen de voorzitter van het Nationaal Volkscongres, de heer Zhang Dejiang. Aan het eind van de middag worden zij voor een diner ontvangen door president Xi Jinping. De dag wordt afgesloten met een handelsreceptie met het Nederlands en Chinese bedrijfsleven. Hier worden diverse contracten en overeenkomsten ondertekend.
Zaterdagochtend 16 november nemen minister-president Rutte en minister Ploumen deel aan de Chinees-Nederlandse investeringstop bij de Bank of China. Aansluitend staan twee bedrijfsbezoeken op het programma. Rutte bezoekt Teesing Industrial Systems. Dit van oorsprong Nederlandse bedrijf heeft zich in China toegelegd op duurzame brandstofoplossingen voor de auto-industrie.
Ploumen brengt op dat moment een bezoek aan Boon Edam, een Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is in de productie van draaideuren en beveiligingstoegangen. Zij reist hierna met een handelsdelegatie door naar Myanmar, het vroegere Birma.
In de middag is de minister-president samen met premier Li Keqiang aanwezig bij een lunchbijeenkomst met vertegenwoordigers van Friesland Campina, China Agricultural University en de Wageningen Universiteit. Tijdens deze lunch is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Friesland Campina en de twee universiteiten op het gebied van de zuivelindustrie. Met Nederlandse hulp wordt in China een kenniscentrum opgericht dat onder meer de veiligheid van zuivelproducten moet verbeteren.In het nieuwe centrum wordt de kennis van de drie betrokkenen samengebracht. Uiteindelijk moet het ook een opleidingscentrum met eigen onderzoeksapparatuur en deskundigen op het gebied van zuivelproductie worden. Het kenniscentrum gaat zich de eerste drie jaar richten op de huidige stand van zaken in China. Ook wil het een modelboerderij opzetten waar de nieuwste technologie in de zuivelproductie wordt gebruikt.
Bron: Rijksoverheid