Moeizame strijd tegen loodvervuiling

De laatste jaren werd herhaaldelijk loodvergiftiging bij kinderen ontdekt,  voornamelijk in de provincies Zhejiang en Guangdong; het beroert de publieke opinie erg en de regering nam al maatregelen gtegen de vele, meestal obscure vervuilers. Een nieuw geval in Shanghai is echter andere koek en doet vragen rijzen.

Wachten voor bloedtest in Kangqiao

In de wijk Kangqiao van Shanghai is ontdekt dat 32 kinderen vergiftigd zijn door lood, vermoedelijk afkomstig van een batterijfabriek die eigendom is van de multinational Johnson Controls. 15 kinderen moesten in het ziekenhuis opgenomen worden, de rest kon na behandeling naar huis. Het hoogste loodgehalte bedroeg 535 microgram per liter bloed, en vanaf 700 microgram is er sprake van blijvende schade aan nieren.
Johnson Controls is niet de eerste de beste: het is de grootste batterijfabrikant ter wereld, de technologische leider van de sector, en was in 2006 één van de 56 nationale modelbedrijven voor veiligheid en hygiene.
De overheid probeert streng op te treden tegen loodvergiftiging, en zowat 1600 loodverwerkers in heel het land werden al (tijdelijk) gesloten. Sinds maart dit jaar is men ook kinderen gaan testen uit de omgeving van de fabriek in Shanghai en op 13 September werd Johnson Controls gesloten tot de problemen opgelost zijn.
Hoe is deze vergiftiging bij dit bedrijf mogelijk? Officieel neemt Johnson alle mogelijke veiligheidsmaatregelen om de looduitstoot te beperken. De toegelaten looduitstoot bedraagt 329 kg per jaar, doch door investeringen in zuivering haeeft men dit – althans op papier- tot 129 kg kunnen terugbrengen. De arbeiders worden jaarlijks onderzocht en er zijn nooit problemen met hun gezondheid. Toch zou er te weinig controle zijn op de uitstoot:bij een controle in  juni dit jaar bleken vier van de 35 loospunten te veel uit te stoten. En de fabriek zou meer produceren en dus meer uitstoten dan officieel aangegeven: één van de vier productielijnen is onvergund en staat aangeduid als ‘reservelijn’ maar produceerde volop tussen twee inspecties door .Tenslotte is de afstand tussen de fabriek en de omliggende woonwijk te klein: lood slaat vooral neer in de onmiddelijke omgeving van de vervuilingsbron; de stad Shanghai had daar vorig jaar in een rapport al op gewezen.
Dit geval zorgt uiteraard voor heel wat beroering: indien zelfs het modelbedrijf uit de sector kinderen vergiftigt, wat kan/moet de overheid dan nog doen om deze sector finaal gezond te maken?(bron: Southern Weekend)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *