MO*lezing: Kiezen voor het Klimaat Qi Ye en Jos Delbeke gaven tijdens een MO*lezing op 5 maart een antwoord op de vraag of China en de EU de wereld behoeden voor een klimaatramp.
Op de website van MO* staat deze video van een interview dat John Vandaele bij die gelegenheid van prof. Qi Ye heeft afgenomen http://www.mo.be/video/de-klimaatkeuzes-van-china
Ook het interview met de andere spreker, J. Delbeke, is nu gepubliceerd.
http://www.mo.be/video/de-klimaatkeuzes-van-de-europese-unie
China en de Europese Unie zijn samen goed voor meer dan een derde van de broeikasgassen in de wereld. Beiden hebben een klimaatbeleid en zijn cruciaal voor de ambitie om de klimaatverandering onder controle te houden.
Professor Qi Ye werkte lange tijd in de VS en leidt nu het het Climate Policy Initiative aan de Qinghua Universiteit in Beijing. Hij lichtte toe welke vorderingen China maakt in zijn klimaat-en energiebeleid.
Jos Delbeke, binnen de Europese Commissie directeur-generaal Klimaatactie, deed uit de doeken wat de EU daar tegenover stelt.
Beide inleiders gingen ook in op de kansen en drempels bij de besluitvorming hierover.
MO* journalisten Alma De Walsche en John Vandaele hebben hen geïnterviewd. Doen de EU en China wel genoeg om een klimaatramp te voorkomen of drijft de onderlinge concurrentie – de zoektocht naar de goedkoopste energie – ons allemaal samen naar een klimaatramp? Hoe kijken ze naar elkaars beleid? En naar de positie van andere belangrijke spelers zoals de VS? Kunnen China en de EU elkaar vinden in deze? Wie meer wil lezen over klimaatsverandering kan ook op chinasquare.be terecht. Onder de zoekfunctie “klimaat” bevinden zich een aantal analyses; klik hier
Geachte Redaktie,
Op zich prima nieuws natuurlijk,ik hoop echter, dat hierbij ook de ” supervervuiler”, de teerzanden in Canada bij worden betrokken, die gezamenlijk door Canada en de VS (o.a. XL-pipeline) worden geexploiteerd. Canada en de VS komen b.v. de Kyoto-afspraken al lang niet meer na.
Canada heeft een co-2 uitstoot die fors hoger is, dan de eerder afgesproken (1995) vermindering.
Omdat de productie aldaar de komen jaren meer dan verdubbeld gaat worden, zal de CO2-uitstoot alsmede die van andere gifstoffen, nog fors gaan stijgen.
Dat China zelf ook spoedextra milieu-inspanningen moet gaan doen, staat vast, al was het alleen maar om het land leefbaar te houden.
Met vriendelijke groet,
Gerard Ringenaldus