Musea omarmen virtuele realiteit

Meer en meer Chinese musea bouwen hun collectie digitaal uit in het metaversum. Zo kan een bezoeker van thuis uit deze collecties bewonderen en is het minder druk in de expozalen van de musea zelf. Vooral voor archeologische sites lijkt het metaversum aangewezen.

Sanxingdui digitale animatie Foto: Peoples Daily Disclaimer

Vooraleer China zijn driejarenplan voor het metaversum in september uitvaardigde, waren de musea al begonnen met het uitbouwen van de virtuele versies van hun instellingen. In maart lanceerden 50 prominente Chinese museums samen met universitaire academici een gemeenschappelijk voorstel om actief de ontwikkeling van metaversums na te streven. Het voorstel poneerde  dat het metaversum een virtuele ruimte is die verleden, heden en toekomst met elkaar kan verbinden, net zoals musea dat doen. Het riep musea op om hun eigen metaversum te creëren om hun collecties in de virtuele wereld tentoon te stellen. Ook op de vergadering vorige maand van de Chinese Museum Studies Conference in Guangzhou discussieerden de museumdirecteurs vaak het onderwerp.

Zhu Yuanyuan van het Nanjing Museum zegt honderden klachten te krijgen over hoe moeilijk het deze zomer was om een toegangsticket te bemachtigen zelfs zal heeft het museum het dagelijks maximum aantal bezoekers verhoogd tot 25000. Voor zij die er moeilijk persoonlijk toe komen, raadt hij online en virtuele realiteit sessies aan. Het is immers meer comfortabel een virtuele expo te bezoeken dan een volle ruimte vindt hij. Het Nanjing Museum heeft zijn tentoonstelling ‘The Valuable Collections of Nanjing Museum’ in de virtuele wereld geplaatst. Bezoekers kunnen genieten van dezelfde collecties zonder beperkingen van tijd en ruimte.

Hoewel dergelijke shows op de websites van veel musea te zien zijn, ging het China National Museum nog een stap verder. In juli vorig jaar onthulde het zijn eerste digitale medewerker  Ai Wenwen die op verschillende afdelingen van de instelling gaat werken om meer te leren over de kunstcollectie, kunsttentoonstellingen en onderzoek naar culturele relicten ter voorbereiding op museumgerelateerd werk in cyberspace. Directeur Wang Chunfa van het China National Museum zegt dat de bezoekers die de virtuele ruimte binnentreden hun eigen digitale avatars in het museum kunnen creëren en vrienden en familie kunnen vervoegen bij het virtueel bezoek van de collecties.

Afgebroken huis van Bruce Lee herleeft te Hongkong in het metaversum Foto China Daily Disclaimer

Onderdirecteur Liu Wentao van het Shanghai Museum heeft een platform opgezet om digitale kunstwerken uit haar collecties aan bezoekers te verkopen. Ze hoopt dat het Shanghai Museum in de toekomst tentoonstellingen kan houden met collecties van andere musea. Sinds vorig jaar hebben veel musea die op archeologische vindplaatsen zijn gebouwd, meeslepende shows aangeboden waarmee bezoekers naar eerdere landschappen kunnen staren of de locaties zelf kunnen nabootsen in de metaversums.

Het Sanxingdui Museum in Deyang heeft een virtuele wereld geschapen waarin bezoekers de archeologische putten kunnen betreden en de exotisch ogende bronzen beelden en gouden maskers kunnen bekijken. In een nieuwe hal die in juli werd geopend, biedt het bezoekers ook een meeslepende ervaring met brilloze 3D-technologie. Het stelt mensen in staat opgravingen te bekijken vanuit het perspectief van de archeologen. Elders lanceerden de Mogao-grotten in Dunhuang, in april een digitaal project om mensen in staat te stellen een digitale bibliotheekachtige grot te bezoeken die meer dan 100 jaar geleden werd gebruikt om artefacten op te slaan. Voor musea die op archeologische vindplaatsen zijn gebouwd, kunnen digitale bezoeken ook een goede manier zijn om deze kwetsbare artefacten te beschermen”, zegt onderdirecteur Zhu Yarong, van het Sanxingdui Museum.

Bron China Daily