China kan een leider worden in het gebruik van biobrandstoffen die niet zoals deze van de eerste generatie op voeding gebaseerd zijn, maar wel brandstof trekken uit diverse organische afval tot en met stro en stengels. Dit is de opvatting van voorzitter Christiansen van het Deense Novozymes dat marktleider is in enzymen-technologie voor biobrandstof.
De biobrandstoffen van de eerste generatie (1G) gebruiken voedingsstoffen zoals mais en tarwe voor de productie van ethanol en de VS produceren het meest van deze biobrandstoffen. China zet echter reeds in op de biobrandstoffen van de tweede generatie (2G) die gebruik maken van organische afval zoals afval bij de productie van suiker uit rietstengels of uit stro. Daartoe heeft het Deense Novozymes die marktleider is op dit vlak, een akkoord gesloten zowel met de voedselgigant COFCO als met brandstofgigant Sinopec. Novozymes heeft momenteel 50 % marktaandeel in China qua 1G-biobrandstoffen.
Voorzitter Christiansen onthulde aan “China Daily” de cijfers die hij op lange- en middellange termijn voorziet. Het globaal verbruik van biobrandstoffen dat nu 55 miljoen ton olie-equivalent bedraagt, zal stijgen tot 750 miljoen ton stijgen in 2050. Over dezelfde periode zal biobrandstof in het transport stijgen van 2 % tot 26 %, terwijl 2G-biobrandstoffen dan 90 % zullen uitmaken van alle biobrandstof volgens het “Internationaal Energie Agentschap”. Door deze techniek aan te wenden kan China minder afhankelijk worden van olie-import en vermindert het ook de CO²-uitstoot. Dit past dan weer in China’s vijfjarenplanning die de CO²uitstoot tegen 2020 met 40 à 45 % wil verminderen. Verwacht wordt dat het verbruik van niet-fossiele brandstoffen in 2015 voor meer dan 11 % zal instaan van het Chinese energiegebruik. Christiansen hoopt dat tegen dan tussen 2,4% en 2,8% kan geleverd worden door biomassa (organische stoffen). Dit is een vermeerdering met tussen 5 à 10 maal vergeleken met de vervaardiging nu van jaarlijks 2 miljoen ton biobrandstof.
Plannen
Dit jaar moet het pilootproject van 10.000 ton dat vorig jaar tussen Novozymes, COFCO en Sinopec afgesloten werd, operationeel worden. Novozymes hoopt tegen eind dit jaar te kunnen overstappen naar een volgende fase die twintig maal groter is dan het eerste pilootproject. Tenslotte zou dan in 2013 kunnen overgeschakeld worden naar een productie op commerciële schaal die jaarlijks tussen 50.000 en 100.000 ton zou leveren uit biomassa. Overigens heeft Novozymes ook een oogje op China’s biochemie-markt. In april vorig jaar sloot het met maisverwerker Dacheng Group uit Jilin een akkoord om plastiek te maken uit landbouwafval. Dit werd ondertussen uitgebreid tot biomassa en de vervaardiging van glycol op basis van planten.
Christiansen gelooft dat zijn zaken jaarlijks met 20 % kunnen groeien. Hij heeft het over een startfase van een nieuwe nijverheid. Volgens cijfers van het “World Economic Forum” zou die sector in 2020 globaal goed zijn voor 230 miljard $. China’s verbruik van ethanol-biobrandstof wordt tegen die datum op 12,7 miljard liter geschat. Dan zou het benzineverbruik op basis van ethanol 100% bedragen en het jaarlijks verbruik van biodiesel 2,3 miljard liter, volgens cijfers van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie. .
Kijk ook naar Novozymes-TV