De Chinese regering wil haar capaciteit aan geïnstalleerde zonnepanelen tegen 2015 verviervoudigen tot 35 GW, terwijl vorige plannen dan 21 GW voorzagen. Het nieuwe plan komt zowat neer op een jaarlijkse installatie van 10 GW per jaar.
“Als we onze PV-panelen niet in de VS en de EU mogen verkopen, kunnen we deze beter in eigen land installeren” moeten de Chinese bewindslui gedacht hebben. Vorige plannen voorzagen om tegen 2015 21 GW aan elektriciteit te kunnen opwekken via zonnepanelen: dit is voldoende om 20 miljoen huizen van stroom te voorzien. Nu wordt echter overgeschakeld op een hogere versnelling en het streefdoel van 35 GW tegen 2015 vooropgezet. Dit komt neer op jaarlijks 10 GW bij de volgende jaren. Ter vergelijking: leider Duitsland beschikte in 2010 over een capaciteit van 7 GW opgewekt door de zonnepanelen. Volgens een analist bij Bloomberg Finance is 10 GW per jaar realistisch, zij het dat dit jaar enkel 6 tot 9 GW gerealiseerd zou worden.
China bekleedt momenteel met 8,3 GW geïnstalleerde capaciteit de derde plaats wereldwijd. Duitsland klom ondertussen op tot 32 GW, een derde van de totale capaciteit in de wereld; Italië staat twee met 16,3 GW; de VS heeft er 7,7 GW. Met de geplande installaties wil China de eigen nijverheid die ook kampt met falingen en overcapaciteit ongetwijfeld een steuntje in de rug geven. De regering wil eveneens fusioneringen en verwervingen in de sector aanmoedigen.
Globaal
Volgens consultancy NPD Solarbuzz zou er dit jaar wereldwijd 20 GW bijkomen, 22 % meer dan vorig jaar. Het zijn vooral Japan en China die daarvan zouden instaan voor 45%. Het aandeel van Europa zal naar verwachting vallen van de helft van de wereldvraag eind 2012 tot nog 30%. De aandelen van LDK Solar gingen alvast maandagmiddag te New York met 19 % de hoogte in. Risen Energy Co steeg 10 percent in Shenzhen en Hareon Solar Technology Co ging 4,35 % vooruit in Shanghai.In een reactie op het regeringsvoornemen zei Yingli Solar aan de Global Times te verwachten dat de binnenlandse markt in Q2 stijgt van 13% trot 33 % terwijl het aandeel van de Europese markt zal dalen van 53% naar 35%.
Wat de besprekingen tussen de EU en China over de zonnepanelen betreft, meldt de Wall Street Journal dat deze besprekingen in het slop zitten voornamelijk over de prijs. China zou 60 % van de EU-markt mogen hebben. Tegen 6 augustus verstrijkt de deadline voor een akkoord.
Bronnen: FT, motherboard.vice.com, Shanghai Daily, Global Times