Naar maatregelen tegen overbevissing

Omdat er nauwelijks nog vis in de Oost-Chinese zee zit, plant het ministerie  maatregelen die de overbevissing moeten tegengaan: inperken van de vissersvloot en bevordering van aquacultuur.  

vissersvlootDe visserij is ook in China een bevoegdheid van het ministerie van Landbouw. Volgens minister Han Changfu vangen de vissers op dit moment nog maar weinig in de Oost-Chinese Zee of in andere kustwateren, en dat terwijl China de grootste vissersvloot van de wereld heeft. De oorzaak is de overbevissing van de laatste jaren: volgens het ministerie kunnen in de door China bevaren zeeën jaarlijks veilig 8 tot 9 miljoen ton vis worden gevangen, maar dat was tot 13 miljoen ton opgelopen. De 4 belangrijkste vissoorten leggen nu 1 miljard eitjes in de rivieren terwijl dat er voordien dertig miljard waren.
Het departement denkt aan het inperken van het aantal vissersboten. Een aantal wordt nog niet genoemd, maar volgens de minister zal de maatregel het inkomen van de vissers ook ten goede komen. Diepzeevissen op de oceaan moet eveneens beter geregeld en gesuperviseerd worden om de aantasting van het milieu tegen te gaan. Een overeenkomst met de Filipijnen zou ook kunnen helpen. Het is de povere vangst in de kustwateren die de vissers verder de oceaan in drijft. De Japanse regering heeft nog deze maand geprotesteerd tegen het feit dat 230 vissersboten, begeleid door de kustwacht, gingen vissen nabij de Diaoyu eilanden.
Volgens professor Cai Shengli van het College of Fisheries and Life Science bij de Shanghai Ocean aquaculture University is het verminderen van de vloot een goed idee, maar volstaat het niet als oplossing. Wanneer de regering kleine vaartuigen uit dienst neemt, kunnen  modernere en grotere boten worden ingezet want de vraag van de Chinese verbruikers naar vis en zeevruchten stijgt sterk. China consumeert meer dan een derde van het mondiale aanbod en de Wereldbank voorspelt tegen 2030 nogmaals een verhoging van de vraag met 30%.
Een andere mogelijkheid is het om de vissers te overtuigen van een overschakeling op aquacultuur. In een aantal provincies heeft de overheid vissersdorpen kunnen reorganiseren tot plaatsen met bedrijven voor offshore aquacultuur, met bovendien een grotere productie dan de jaarlijkse vangst. Het probleem daar is de pollutie die het milieu van de kuststeden kan bereiken. Cai vindt het een idee dat de overheid subsidie zou geven aan vissers die met aquacultuur beginnen in meer afgelegen wateren zoals de Zuid-Chinese Zee. Veel provincies subsidiëren vloten die op de oceaan gaan vissen. De brandstof maakt een derde uit van de kosten en de subsidie heeft als effect gehad dat de productiecapaciteit van de vissersvloot is verdubbeld tussen 2012 en 2014.
Bron: SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *