Naar meer gebruik van geo-thermische energie

Tegen 2015 zou geothermische energie voor 1,7 % van China’s energie moeten instaan, aldus het Ministerie van Grond en grondstoffen.  Dit jaar worden pilootprojecten uitgeprobeerd in 19 provinciale steden.
Het gebruiken van aardwarmte voor verwarming en elektriciteit is volgens minister  Guan Fengjun een essentieel onderdeel van China’s streven naar een koolstofarme ontwikkeling. Als deze schone energievorm tegen 2015 voor 1,7 % van de energie zou instaan, betekent dit dat 68 miljoen ton minder steenkolen nodig zijn plus het verminderen van de koolstofuitstoot met 180 miljoen ton. Deze vorm van energie heeft het voordeel op kernenergie dat er geen stralingsgevaar dreigt en heeft voor tegenover wind-of zonne-energie dat het niet afhankelijk is van de seizoenen, aldus een vorser die beklemtoont dat wel grote voorafgaande investeringen nodig zijn  waarvan de technologie nog niet volledig ontwikkeld is.

Geothermische elektriciteitscentrale


China begon met geothermische energie in de jaren zeventig en bouwde in Tibet de eerste geothermische elektriciteitscentrale. Deze Yangbajain-centrale die de grootste is in China, leverde al voor 2,4 miljard kWu elektriciteit totnogtoe. Dit jaar wil China laagliggende aardwarmte ontginnen in 29 provinciale hoofdsteden. Daartoe trekt de regering 164 miljoen yuan uit. Overigens zijn geothermische bronnen niet enkel een alternatief voor fossiele brandstoffen: in Chongqing met zijn 107 warmwaterbronnen zwengelt het ook het toerisme aan en zo bezorgt het ook werk aan 60.000 lokale bewoners, aldus vice-burgemeester Tan Xiwei .
            Shanghai is van plan de aardwarmte te gebruiken voor het verwarmen en afkoelen van gebouwen. Experten geven aan dat de energie komt van lagen die zich 200 meter onder de grond bevinden waar grond en grondwater constant op een temperatuur blijven van 25 °. Indien een gebouw uitgerust is met een lucht-wisselsysteem kan de warmte gebruikt worden om de binnentemperatuur te controleren. Dit luchtuitwisselingssysteem kost weliswaar 50 % meer dan een normale airco, maar op termijn levert het 30 % besparing op. Shanghai hoopt tegen het jaareinde klaar te zijn met haar plannen die ook milieuvoorschriften zullen bevatten. Grondwater mag immers niet vervuild worden en overdreven gebruik kan het geologisch milieu schaden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *