China heeft sinds gisteren een nationaal reddingsteam voor kernrampen, naast de 25 bestaande regionale teams.
Het China Nuclear Emergency Rescue Team is gisteren opgericht en zal zes brigades met in totaal 320 medewerkers tellen tegen 2018. De nationale televisie CNTV heeft gemeld dat het team verantwoordelijk is voor de preventie, de bescherming tegen straling en voor medische noodhulp. De teamleden moeten klaar zijn om op te treden mochten er zware ongevallen gebeuren in of met kerncentrales en hun werk zal dan gebeuren zowel tijdens als na de incidenten.
Veiligheid hoog op de agenda
De oprichting van het Nuclear Emergency Rescue Team maakt deel uit van het noodplan opgesteld door burgerlijke en militaire instellingen voor kernenergie en -bewapening. Dat plan komt in grote lijnen overeen met de mondiale richtlijnen betreffende kernongevallen. In China staat het onderhoud van de kerncentrales hoog op de agenda sinds de ramp bij Tsjernobyl in 1986, aldus de staatsmedia. Het eerste nationale comité inzake nucleaire noodsituaties is in 1995 opgericht.
Dat comité, de National Nuclear Emergency Coordination Commission, is gisteren in een voltallige zitting bijeengekomen en de onderdirecteur van het Chinese atoomagentschap, de China Atomic Energy Authority, heeft de oprichting van het reddingsteam aangekondigd en gezegd dat het team ook in het buitenland zal optreden bij nucleaire noodsituaties. De regering investeert voor ruim 80 miljoen euro in de samenstelling ervan, in de opleiding van de leden en de voorzieningen die het nodig heeft, bijvoorbeeld robots voor noodhulp met afstandsbediening en installaties om ter plaatse elektriciteit op te wekken in geval van nood.
Reddingsteam plus
De nationale groep die tegen 2018 gevormd moet zijn zal de bestaande structuren aanvullen. China heeft momenteel 25 nucleaire nooddiensten met een personeelsbestand van in totaal 1300 mensen, die vallen onder de bevoegdheid van verschillende overheidsdiensten en de kerncentrales van de staat. De regering zal verder de communicatie en coördinatie verbeteren tussen instellingen en bedrijven die op een of andere manier betrokken zijn bij kernenergie. De wetgeving inzake kernenergie en nucleaire veiligheid wordt versneld in orde gemaakt. De ramp van maart 2011 in het Japanse Fukushima heeft de Chinese bevolking, de wetenschappers en de overheid extra waakzaam en behoedzaam gemaakt. Vorig jaar werd het werk aan de centrale, die China samen met Frankrijk in Taishan bouwt een tijd stil gelegd, na waarschuwingen van het Franse agentschap voor atoomveiligheid over mogelijke zwakke punten in het reactorvat. Intussen vordert het werk weer en zijn de eerste tests met succes uitgevoerd.
Nucleaire ambitie
China heeft 30 reactoren in werking, met een totale capaciteit van 28,3 gigawatt. Het land bouwt 24 extra reactoren. Op dit ogenblik komt ongeveer 2 % van de energie in China uit kerncentrales, volgens de China Electricity Council. In januari kwam het eerste witboek uit met maatregelen in het geval van nucleaire noodsituaties, ‘China’s Nuclear Emergency Preparedness’.
Onderzoeksinstituten hebben van de regering de opdracht gekregen om de achterstand tegenover het Westen op het gebied van de nucleaire technologie in te halen. China wil zelfs beter doen en zich richten op de technologie van de nieuwste generatie: het werkt aan de ontwikkeling van reactoren met snelle neutronen, gesmolten-zoutreactoren en door versneller aangedreven systemen. Het staatsbedrijf China National Nuclear Corporation (CNNC) verkoopt technologie en reactoren aan Groot-Brittannië (samen met een Frans bedrijf), Argentinië. In Soedan zal CNNC een atoomreactor voor 600 megawatt bouwen, een primeur voor Afrika. China moet minder afhankelijk worden van steenkool en andere fossiele brandstoffen. Dat is een van de redenen waarom het genoodzaakt is zijn ambitieuze projecten voor kernenergie verder te ontwikkelen.
China Daily, People’s Daily, South China Morning Post, Wikipedia, World Nuclear News
De Volledige Engelse tekst van het Witboek ‘China’s Nuclear Emergency Preparedness’ leest u hier