Nationale Bank voert 2 systemen van privé kredietbeoordeling af

Zowel het kredietbeoordelingssysteem van Alibaba ‘Sesame Credit’ als het gloednieuwe systeem van Tencent zijn door de Nationale Bank afgevoerd. De regulateur vreest misbruik van de privacy. Volgens de Financial Times wil de Nationale Bank binnen 3 maand een eigen systeem invoeren.

Agent Shenzhen legt Terlou het systeem uit

Dat in Shenzhen iemand door het rode licht rijdt en na gezichtsherkenning punten afgetrokken wordt in een kredietbeoordelingssysteem was nog de afgelopen week aan de orde tijdens de introductie van de reeks “Door het hart van China”. De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou die benadrukte dat het ging om proefprojecten legde verder over de pilot in Shenzhen uit: “Concreet betekent dat wie een rood licht negeert, een slechte score zal krijgen. Wie vijf keer een rood licht negeert, komt op een zwarte lijst. En wie op die zwarte lijst staat, kan niets meer doen in de stad in kwestie. Je kunt geen lening meer krijgen, niet meer reizen met bus of trein, je kinderen kunnen niet meer naar goede privéscholen en je kunt geen baan meer krijgen bij de overheid”, zegt Terlou. Kortom Orwell 1984 was niet ver en er werd in ‘De Afspraak’ al gesproken over Lenin 2.0 of Digitaal Confucianisme.

Stekker er uit

Het systeem van Ant Financial het Sesame Credit waarbij iemand met een goede kredietscore geen waarborg moet betalen voor het gebruik van een deelfiets bestaat al een eindje. Concurrent Tencent wilde bijgevolg vorige week ook met een systeem uitpakken, maar heeft er na één dag al de stekker uit getrokken. De Financial Times meent te weten dat dit gebeurde onder druk van de Nationale Bank. Volgens jurist Dong Yizhi bij Yida Law Firm wil de regulateur dat er eerst een werkbaar model komt vooraleer er een brede toepassing uitgerold wordt en standaarden voor de sector opgesteld worden. Naar verluidt wil de Nationale Bank binnen enkele maanden zelf een systeem operationeel maken dat tegen 2020 zou moeten uitmonden in een natiewijd systeem. De Volksbank is voorts bezorgd omdat de kredietscores van Tencent en Alibaba gebruikt zouden worden als marketing tools om riskante producten te verkopen. Tot nu toe heeft geen enkele van de in 2015 gelanceerde pilots waarbij Tencent en Alibaba’s Sesame Credit een vergunning ontvangen om aan kredietbeoordeling te doen op basis van sociale gegevens.

Privacy

financiële crisis

De Nationale Volksbank

De pilots deden vragen rijzen over opdringerig toezicht in een land waar individuele privacy alsnog weinig beschermd wordt. Sommige gemeten data waren irrelevant, andere zoals ‘betrouwbaarheid’ dubieus want krediet werd gelinkt aan de posts van vrienden op sociale media. Er zijn gevallen dat personen niet meer met de trein konden reizen door hun score. De Financial Times citeert nog experts die menen dat Chinese media aangemoedigd worden om misbruik van privé-gegevens aan het licht te brengen om de bevolking af te schrikken van de privé-kredietbeoordelingssystemen en om vertrouwen op te bouwen voor het regeringssysteem.
Hoe dan ook indien het officieel systeem er binnen enkele maanden komt, zal dit ook maar een proef zijn. Het gebruiken van privé-gegevens voor een openbaar systeem vereist een wettelijke regeling.  In China wordt een wet echter meestal pas aanvaard na een derde lezing van het wetsvoorstel door het Algemeen Volkscongres. Gegarandeerd kan worden dat voordat het zover is, er nog aardig wat inkt zal vloeien over het onderwerp.
Bron: Financial Times

1 comment for “Nationale Bank voert 2 systemen van privé kredietbeoordeling af

  1. Wat is de relatie tussen technologie, moraliteit en economie?
    Hoe brengen we de moraliteit (of het vertrouwen tussen mensen) tot bij de burgers? Geloof, opvoeding en wetten zijn mogelijke oplossingen. Het Chinese kredietbeoordelingssysteem 百行征信 voegt er een vierde factor bij: technologie.
    Traditioneel heeft de aanbodzijde van de economie deze componenten:
    * kapitaal
    * arbeid
    * natuurlijke rijkdommen
    * grond
    * innovatie
    Het nieuwe systeem voegt er een moraliteitsfactor toe. Een economie groeit als in de samenleving de moraliteit op een hoger niveau staat.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *