De Nederlandse premier Rutte is samen met enkele ministers en vertegenwoordigers van zo’n 165 Nederlandse bedrijven in China geweest. Nederland en China kunnen het eens worden over meer samenwerking.
De Nederlandse regeringsleider was te gast op het Boao Forum, het ‘Aziatische Davos’ en in Beijing.
Sterke handelsdelegatie
Daar sprak Rutte met president Xi Jinping, met premier Li Keqiang en met parlementsvoorzitter Li Zhanshu. De handelsdelegatie onder leiding van Rutte heeft bedrijven en instellingen bezocht. Belangrijke leden van de Nederlandse delegatie waren: minister Kaag van Buitenlandse Handel, minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij bezocht de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen. De directeur van de Landbouwuniversiteit van Wageningen was daar ook bij. Verder reisden mee: minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Van Veldhoven voor Infrastructuur en Waterstaat.
Goed resultaat
De handelsmissie naar China heeft blijkbaar voor bijna een kwart miljard euro aan orders opgeleverd. In de stad Guangzhou zijn 36 contracten en andere samenwerkingsovereenkomsten ondertekend, vooral in de land- en tuinbouwsector. Opvallend is het akkoord over kalfsvlees. Dat mag binnenkort uit Nederland geëxporteerd worden naar China. De toezegging van de Chinese regering zal een jaarlijkse omzet van 15 miljoen euro opleveren.
Contacten voor contracten
Nederland verwacht dat in de komende maanden de winst nog groter wordt. De Nederlandse politici huldigen het principe ‘eerst contacten, dan contracten’. Dat moet hun Chinese collega’s aanspreken. Die gaan immers van hetzelfde standpunt uit. Soms is het nodig te volharden. Over de toegang voor kalfsvlees tot de Chinese markt hebben de Nederlanders 17 jaar onderhandeld.
Uitwisseling
De contacten leiden bovendien, zoals Xi Jinping regelmatig benadrukt, tot uitwisseling. Daar is in hoge mate sprake van geweest de afgelopen dagen. China deelt zijn deskundigheid op de gebieden van schaalgrootte, duurzame energie en robotisering. De Wageningse landbouwuniversiteit stelt kennis en technologie ter beschikking betreffende duurzame landbouw en verbetering van de oogst. Die zal bijdragen aan de Chinese voedselproductie en de verbetering van de voedselkwaliteit. De uitvoer van kalfsvlees van hoge kwaliteit is een goed voorbeeld. Zowel de Nederlandse industrie als de Chinese bevolking wordt er beter van.
Tegen protectionisme
Premier Rutte heeft tijdens zijn bezoek aan China gepleit tegen het protectionisme en voor de vrijhandel. Dat werd gezien als een waarschuwing voor de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China. De Nederlandse premier voor een synergie van ontwikkelingsstrategieën, zeker ook met China. Dat neemt echter twijfels en kritieken niet weg die Nederland deelt met andere landen in de EU. Zo had, vanuit een reflex van wantrouwen gemengd met zelfoverschatting, de Rijksvoorlichtingsdienst diplomaten vooraf gewaarschuwd voor mogelijke gegevensdiefstal van hun laptops.
Voor mondialisering
Li Keqiang, Rutte’s Chinese collega, hoopt dat Nederland nog actiever meedoet aan het Belt&Road Initiative (de nieuw Zijderoutes). Hij zou graag zien dat het land een bruggenhoofd wordt tussen Europa en China om te zorgen voor investeringen en economische samenwerking. Li benadrukte overigens nog eens dat China hoopt op een grotere eenheid en aantrekkende economische ontwikkeling binnen de EU.
Xinhua, China Daily, rijksoverheid.nl, fmprc.gov.cn, nos.nl, Volkskrant,
NL is de grootse producent van melk ter wereld. Elke jaar moet een koe eerst een kalf produceren om het melk productie te verhogen. Dus een kalf is meer een afval voor de melkboer dan een zege. Dat ze eindelijk van de kalf zijn verlost met de hulp van China.