In de aanloop naar de Wereldexpo van Shanghai vanaf 1 mei belichten we enkele landenpaviljoenen. We beginnen met de Nederlandse bijdrage voor de wereldtentoonstelling .
Niet een paviljoen, maar een heuse straat met 28 huisjes in de vorm van het Chinese geluksgetal 8 vormt de bijdrage van Nederland die ontworpen is door architect Körmeling. Daarmee wil Nederland de wereld tonen dat het kleine landje een voortrekkersrol speelt inzake het expothema.
Langs de ‘Happy Street’ staan 28 huisjes en andere objecten die bezoekers laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van technologische innovatie, stedelijke ontwikkeling en architectuur, duurzaamheid en milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen en cultuur en creativiteit. De huisjes zijn gebouwd in verschillende bouwstijlen die de Nederlandse architectuurtraditie vertegenwoordigen. Zo zijn er ontwerpen van Gerrit Rietveld, maar ook replica’s van Zaanse en Haagse huisjes en van het smalste huis van Amsterdam. Ieder huisje is als een levensgrote kijkdoos die bezoekers nieuwe aspecten van Nederland laat ontdekken. Tot de meest opvallende behoren:
* Groen Interieur: Dit huisje is gewijd aan de wereldwijd bekende Nederlandse designer Piet Hein Eek en toont een interieur van een aantal van zijn beroemde recyclemeubelen.
* Thuisboerderij: Hier toont Philips een kleine thuisboerderij om een deel van de dagelijkse voeding binnenshuis te kweken, weg van alle mogelijke schadelijke invloeden van buitenaf. De boerderij produceert biologische sla, komkommers, kruiden en vis door gebruik te maken van water, organisch afval en zonlicht.
* Lady in Red: Hier wordt een driedimensionale animatie getoond van een jurk van modeontwerpers Viktor & Rolf, die wereldwijd bekend staan om hun fantasierijke en conceptuele modeontwerpen, in samenwerking met Swarovski.
* Looking through Stardust: Dit huisje toont een replica van de Herschelsatelliet. Aan boord van de werkelijke satelliet bevindt zich het Nederlandse ruimte-instrument HIFI. HIFI is in alle opzichten het meest omvangrijke ruimtevaartproject waar Nederland deel van uitmaakt.
* Zuiveringsinstallatie: Hier zuivert een installatie van Norit drinkwater dat op een ludieke wijze wordt geserveerd uit benzinepompen van Tokheim.
* Kleinste kalligrafie: In dit huisje is de kleinste chip ter wereld te zien, die wordt gemaakt door een machine van de Nederlandse chipfabrikant ASML.
* Slim textiel: Dit huisje toont een brandweermannenpak dat is ontworpen door ingenieurs van het Nederlandse textielbedrijf TenCate, en dat brandweermannen met een alarm waarschuwt als het te heet wordt in hun directe omgeving..
Naast de ‘Happy Street’ omvat de Nederlandse inzending voor de Wereldexpo in Shanghai tevens enerzijds het Waterpaviljoen van de gemeente Rotterdam, een ontwerp van de Willem de Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam, dat laat zien hoe de havenstad waterveilig is en blijft, ondanks een veranderend klimaat. Anderzijds is er ook het Nederlands cultureel centrum, een centrum voor Nederlandse en Chinese kunst in het Jing’An-district in Shanghai.
Verdere aandachtspunten of trekpleisters zijn:
*Snelle zonnewagen
Met alleen de zon als drijvende kracht haalt deze racewagen uit Delft snelheden van 145 kilometer per uur. De racewagen staat voor het Rietveldhuisje.
*Bio Image
De baanbrekende bio-imagingtechniek van Virtual Proteins biedt de bezoekers een driedimensionaal kijkje in het menselijk lichaam.
*Shining Secret
Amsterdam is een van de centra voor diamantslijpers en de handel in diamanten in het algemeen. In dit huisje worden diamanten van Coster en Gassan tentoongesteld, met als middelpunt de tiara van prinses Maxima die zij droeg op haar huwelijksdag.
*Van Gogh
Vincent William van Gogh (1853-1890) wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste schilders in de geschiedenis. Zijn werk had enorme invloed op kunst in de 19e en 20e eeuw. Dit huisje geeft een impressie van de schildertechnieken van Vincent van Gogh en toont een animatie van de totstandkoming van zijn beroemde schilderij ‘De Aardappeleters’.
Binnen de ‘Happy Street’ valt nog heel wat te beleven, van draaiorgels tot DJ’s:
*Klokkenkast
Job Koelewijn is een van Nederlands meest originele eigentijdse artiesten. Dit werk, de ‘Clock Shop’, bestaande uit een kast met klokken, is een voorbeeld van zijn fascinatie voor tijd.
*Miffy Groeten
Het Nederlandse icoon Nijntje, in meer dan 45 landen beter bekend als Miffy, is het middelpunt van dit huisje. Op de bovenste verdieping van het huisje zijn de bewegende balkons van Hurks Geveltechniek geïnstalleerd. Met deze balkons kunnen appartementen met één druk op de knop voorzien worden van buitenruimte.
*Social Eyes
Deze teddybeer is ontwikkeld door Philips. Hij is voorzien van geraffineerde menselijke stemherkenning alsook een technisch geavanceerd mechanisme voor oogbewegingen.
*Zuivelkampioenen
Nederland is één van de grootste zuivelproducenten van de wereld, en is als zuivelland vertegenwoordigd in dit huisje met een model van een levensgrote koe met kalf, tegen een achtergrond van een kaaswinkel.
*Nederlandse piramiden
Een 17e eeuwse bloemenpiramide: Nederlandse ontwerpers Hella Jongerius, Jurgen Bey, Studio Job en Alexander van der Slobbe hebben dit Delftsblauwe topstuk van weleer in een ultramodern jasje gestoken, zodat deze piramides weer helemaal bij de tijd zijn.
*Was uit Holland
Kleurrijke wasafdrukken uit Nederland: voor vrouwen in Afrika zijn de vrolijke stoffen van Vlisco niet meer weg te denken uit hun bestaan. In dit huisje staan mannequins in een Afrikaanse setting gekleed in fraaie jurken die gemaakt zijn van deze stoffen.
*Draaiorgels
Al honderden jaren zijn ze een integraal en kleurrijk onderdeel van de Hollandse straatcultuur: draaiorgels. Ook op Happy Street in Shanghai kunnen ze niet ontbreken.
*DJ’s
Niet alleen je oren, maar ook je ogen, smaak en tast worden geprikkeld door wereldvermaarde Hollandse DJ’s als DJ Tiësto en Armin van Buuren. De begane grond van dit huisje is het domein van het beeld ‘de Barman’ van Van Lieshout.
*Vliegtuig zero-uitstoot
De Nederlandse luchtvaartindustrie heeft een nieuw en revolutionair type vliegtuig ontwikkeld. Een model hiervan is te zien op Happy Street. Het vliegtuig heeft een lage CO2-uitstoot en is geluidsarm.
Met ‘Happy Street’ richt Nederland zich primair op de verwachte 70 miljoen particuliere en zakelijke bezoekers van de wereldtentoonstelling en streeft ernaar minstens 5 tot 10 % daarvan in Happy Street te verwelkomen. Nederland heeft ook zaden van een nieuwe tulpsoort aan de expo geschonken waaraan Nederlandse tuinbouwers 20 jaar hebben gewerkt: de bloem is oranje; de bladen groen met zwarte sproeten. China is tenslotte Nederlands vijfde handelspartner.
Volg de opbouw van de exposite middels video
Websites: http://www.happystreet.nl/; http://www.holland-expo2010.com/
Zie ook CCTV over de Happy Street , animatie op YouTube
Het wordt zo te lezen een bonte boel, bomvol bezienswaardigs!
Het zeer informatieve artikel over “Happy Street” vraagt om een kleine aanvulling.
Het maaiveld onder en rond het Nederlands paviljoen wordt ingericht door het landschapsarchitectenbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) uit Rotterdam. Het wordt een veld van kunstgras met “Happy Sheep”. Op deze schapen kunnen de Expo-bezoekers even gaan zitten uitrusten.