Een rechtbank in Hubei heeft een klacht ontvankelijk verklaard van een ngo tegen een belangrijke vervuiler die twee van zijn bedrijven chemisch afval heeft laten dumpen. Dit is een gevolg van een amendement op de wet voor de milieubescherming dat sinds januari 2015 ngo’s de mogelijkheid geeft vervuilers voor de rechtbank te dagen.
De rechtbank in Hubei gaat de zaak behandelen van de ‘China Biodiversity Conservation and Green Development Foundation’ tegen twee chemische bedrijven die samen ongeveer 33 hectare grond vervuilden door er onbehandelde afval te dumpen. De bedrijven zijn filialen van de Hubei Yihua Group Co. Ltd., één van de grootste producenten van kunstmeststoffen in China. De ngo had van januari tot november 2015 al 21 dossiers wegens vervuiling naar de rechtbank gestuurd, maar slechts zes daarvan zijn ontvankelijk verklaard.
Uit onderzoek is gebleken dat Hubei Yihua Chemical Industry Co. Ltd. in Yichang, een stad op de oevers van de Yangze, vervuild afvalwater van de productie van natriumdithioniet (Na2S2O4) heeft gedumpt in een put die door een zusterbedrijf, Hubei Yihua Fertilizer Co. Ltd., opgevuld werd met residu’s van fosforhoudend gips, een bijproduct van kunstmest. De twee afvalproducten reageerden tot een giftige brij die weglekte en zowat 33 hectare grond vervuilde. Het chemisch bedrijf werd in september 2015 stilgelegd door de lokale overheid en kreeg een boete van 100.000 yuan. Het moest binnen de twee weken een plan voorleggen om de vervuiling op te ruimen, maar slaagde daar niet in. Daarop diende de ngo in december een klacht bij de rechtbank in. Ze eist dat de vervuiling weggehaald wordt en dat de grond binnen drie maanden schoongemaakt wordt. De ngo overweegt nog een tweede dossier te openen in naam van bewoners in de omgeving die vermoedelijk door het kunstmestbedrijf kanker gekregen hebben.
Eerder was er al een belangrijk succes toen een rechtbank in Qingdao een klacht van ngo’s betreffende een grote offshore lek in behandeling nam. Toch zijn er volgens Chinese experts nog te weinig ngo’s die zich tot de rechtbank durven wenden.
Bron: Caixin