Niet enkel twee maar nu al vijf toplui van het grote Chipfonds worden verdacht van corruptie. Dit gebeurt net op het ogenblik dat president Biden de chip-wet tekende die $ 52 miljard staatssteun toekent aan de chipsector op voorwaarde dat de ondernemingen gedurende 10 jaar niet uitbreiden in China.
De Central Commission for Discipline Inspection (CCDI verdenkt drie bijkomende toplui van het grote chipfonds China Integrated Circuit Industry Investment Fund van corruptie. Eerder was bekend dat voormalig CEO Lu Jun van Sino IC Capital en voormalig voorzitter van het Chipfonds Ding Wenwu onder verdenking werden gesteld naast de voorzitter van chipproducent Tsinghua Unigroup. Daarbij komen nu voormalig directeur Du Yang van Sino IC Capital, de enige beheersentiteit van China Integrated Circuit Industry Investment Fund, voorts plaatsvervangend manager Yang Zhengfan en tenslotte voormalig manager Liu Yang van Sino IC Capital. Er loopt een onderzoek tegen de drie eveneens wegens ‘ernstige inbreuken tegen de discipline en wetten’.
Het Fonds dat in 2014 opgericht werd, was in essentie een investeringsvehikel om de binnenlandse chipsector te ontwikkelen. Het haalde aanvankelijk 138 miljard yuan op van staatsinvesteerders zoals China Tobacco en China Mobile. Voorts haalde het in 2019 in een tweede ronde 204 miljard yuan op. Het heeft financiering verstrekt aan Shanghai Semiconductor Manufacturing International en geheugenchipkampioen Yangtze Memory Technologies en ondersteunde ook de toenmalige hoogvlieger Tsinghua Unigroup. De sector van halfgeleiders groeide in China tussen 2015 en 2020 met 17% jaarlijks en verwacht wordt dat dit 15% wordt tussen 2020 en 2025
VS Chipwet
In de Verenigde Staten heeft president Biden dinsdag de chipwet ondertekend die $52 miljard staatssteun voorziet voor onderzoek, ontwikkeling en de productie van chips. Het sturen zou gebeuren door het America’s Frontier Fund,. De wet bevat de gifpil dat buitenlandse bedrijven die van de subsidies willen genieten gedurende 10 jaar in landen ‘waarover bezorgdheid bestaat’ (lees China) geen geavanceerde installaties mogen bouwen. Even ter vergelijking: China voerde in 2021 voor $440 miljard aan chips in. Douanecijfers tonen wel aan dat gedurende de eerste maanden van 2022 de invoer $186 miljard bedroeg of 11% minder op jaarbasis. Hoe dan ook de PHLX Semiconductor Index daalde met 4,57%, zij het dat ook slechte resultaten van VS chipbedrijven kunnen meespelen. De omzet van Intel daalde het voorbije kwartaal zelfs met een kwart. Intel maakt overigens 25% van zijn omzet in groot-China.
Dilemma
Naast de nieuwe wet probeert de VS ook ‘Chip 4′ op te zetten en dat is een alliantie van de VS, Japan, Zuid Korea en Japan met de bedoeling om de leverketens naar zich toe te trekken. Zuid-Korea heeft weliswaar toegezegd te willen toetreden maar het lijkt er op dat het land eerder zal aandringen op verzachtende maatregelen en uitzonderingen. Het zit immers met het dilemma dat het enerzijds voor zijn chipfabrieken afhankelijk is van VS-technologie en installaties maar dat het anderzijds 60% van de vervaardigde chips uitvoert naar China en Hongkong. Samsung en SK Hynix deden zware investeringen in China en deze chipfabrieken dreigen aan waarde te verliezen als ze niet meer kunnen upgraden. Zuid-Korea weet uit het verleden dat China de eigen ontwikkeling van chips kan opdrijven en dat eenmaal het land geavanceerde chips kan vervaardigen deze aan een goedkopere prijs naar de Zuid-Koreaanse markt zullen vloeien zoals dit in het verleden gebeurde met huishoudtoestellen en wagens. Deze week kwam het pas in 2019 gestichte Biren uit Shanghai met het nieuws de GPGPU BR100 chip met 77 miljard transistors met 7nm te willen produceren die performanter is dan NVIDIAs Ampere. A100 . Naast Zuid-Korea zullen ook Amerikaanse chipbedrijven negatieve gevolgen ondergaan als de politiek hen probeert af te koppelen van zaken in China.
Bron: Global Times
Lees ook Asia Times CHIPS Act no panacea for US chip woes