Jarenlang zijn er twijfelachtige vaccins verspreid in China. Er zou een totale omzet van 310 miljoen yuan mee gemoeid zijn. Bij het onderzoek zijn al 130 mensen aangehouden.
In april 2015 heeft de politie van Shandong een bende opgerold die vervallen of afgekeurde vaccins kocht en deze via verschillende kanalen – waaronder vaccinatiecentra van de staat- terug verkocht in 24 provincies. Het ging om niet verplichte vaccins voor kinderen en volwassenen, tegen bijvoorbeeld hondsdolheid, hersenvliesontsteking en hepatitis A. Pas deze week heeft de politie de verdeelcentra opgetrommeld om slachtoffers op te sporen, nadat media het schandaal uitbrachten. Slechts 20.000 van de minstens twee miljoen verhandelde dosissen zijn teruggevonden; de rest is gebruikt.
De bende werd geleid door een dokter en zijn dochter in de prefectuur Heze van de provincie Shandong. Reeds in 2009 waren ze veroordeeld voor gelijkaardige feiten, maar ze slaagden erin vanaf 2010 hun handel terug te laten draaien. De goederen werden opgeslagen in een rommelig magazijn, zonder koelinstallatie. De vaccins zaten in dozen met ijs erbij. Tegen de 130 aangehouden verdachten zijn reeds 69 gerechtelijke dossiers geopend.
Het nieuws werd uitgebracht door ‘The Paper’, een online nieuwsportaal in Shanghai dat zich specialiseert in onderzoeksjournalistiek. De verontwaardiging bij het publiek was groot. Daarop volgden politieacties waarbij 130 mensen opgepakt werden. Premier Li heeft verklaard dat ‘deze zaak de vele gaten in de regelgeving blootlegt’ en gaf opdracht om de slachtoffers op te sporen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen vervallen of slecht bewaarde vaccins niet leiden tot gezondheidsproblemen; wel is het zo dat de betrokkenen niet adequaat beschermd zijn tegen de kwalen waarvoor ze zich hebben laten vaccineren. Op het internet vraagt men zich af waarom de politie bijna een jaar gewacht heeft vooraleer de slechte vaccins uit circulatie te nemen.
Negenentwintig farmaceutische bedrijven die ervan verdacht worden aan de bende te hebben geleverd mogen geen vaccins meer verkopen. Zestien vaccinatie-instellingen die ze gekocht hebben mogen er geen meer inkopen.
Het kritische dagblad Caixin vraagt zich af hoe zo een schandaal mogelijk is. Het controlesysteem voor geneesmiddelen zit blijkbaar vol achterpoortjes. In 2005 werden regels uitgevaardigd die in twee soorten vaccins voorzien: verplichte en niet-verplichte. De verplichte worden door de overheid geleverd en de productie- en verdeelketen wordt strikt gecontroleerd. De aankoop gebeurt via openbare aanbesteding. De niet-verplichte kan de verbruiker op eigen kosten aanschaffen. Voor deze geneesmiddelen wilde men de markt en de concurrentie laten spelen, is de regelgeving minder strikt en zijn de aankopen dikwijls onderhands. Er zijn daardoor veel producenten en verdelers. De centra die vaccins toedienen zijn regeringsinstellingen maar hun budgetten zijn te laag. Daarom zoeken ze extra inkomen uit de verkoop van geneesmiddelen. Ze doen alles om patiënten te overtuigen ook de niet-verplichte vaccins te laten toedienen. Het wordt ook interessant voor hen heel goedkope vaccins te kopen zonder zich vragen te stellen over de kwaliteit van de producten. Bovendien speelt ook corruptie mee.
Bronnen: Xinhua, Financial Times, Caixin
het is te begrijpen dat niet verplichte vaccine moeilijk te verkopen zijn dan verplichte vaccine sinds je weet niet het hoeveelheid aantal die je moet produceren. waardoor bij overproductie vele over de datum gaat. maar kunnen ze niet bij bijna over de datum vaccin verplicht laten doneren aan de WHO en met die vaccine het laten inenten in 3e wereld land. kijk 40 jaar geleden hebben we samen het smallpok virus uitgeroeid waarom niet de hondsdolheid virus. die worden ook gebruikt bij honden.