Nieuw IMF-rapport steunt Chinese muntpolitiek

Het vrijdag gepubliceerd IMF rapport steunt president Trumps bewering dat China zijn munt manipuleert niet. Integendeel. Vorig jaar zette China zelfs stappen om de waarde van zijn munt te ondersteunen. President Trump wil echter het conflict met China zo naar zijn hand zetten opdat de Federal Reserve de intrestvoeten bewust verder zou doen verzwakken.

In haar jaarlijkse beoordeling van de Chinese economische politiek zegt het IMF dat China vorig jaar tussen half juni en begin augustus maatregelen trof om de waarde van de renminbi te verstevigen. Over het geheel genomen was de munt vrij stabiel want gedurende het gehele jaar daalde de waarde met 2,5% tegenover een korf van vreemde munten, aldus het IMF.

Deze analyse kwam juist vier dagen nadat de VS-minister van Financiën Mnuchin China er van beschuldigde zijn munt te manipuleren. Deze uitspraak volgde nadat de Chinese Nationale Bank voor het eerst in 11 jaar de waarde van de munt liet zakken tot meer dan 7 yuan voor één dollar. Een zwakkere munt geeft de Chinese uitvoerders een voordeel en zou bijgevolg geïnterpreteerd kunnen worden als een middel om de gevolgen van nieuwe invoerheffingen te beperken. De beslissing van de Chinese Nationale Bank was immers een reactie op de dreiging van president Trump met nieuwe heffingen wat druk zette op de Chinese munt. Sindsdien blijft de koers rond 7 yuan renminbi tegen één dollar. Vrijdag bedroeg het midpoint 7,0136 per dollar, het zwakste punt sinds 3 april 2008.

Voormalig verantwoordelijke van het Departement Financiën en huidig voorzitter Sobel van het Official Monetary and Financial Institutions Forum, noemde de VS-beslissing om China van manipulatie te beschuldigen ‘roekeloos’. ‘De Trump administratie verwijt China manipulatie omdat het zijn munt niet opwaarts stuwt terwijl de markt die naar beneden duwt ‘, aldus Sobel.

Meningsverschil

Er zit echter meer achter Trumps initiatief. Het is niet toevallig dat de dreiging met nieuwe heffingen er komt nadat Federal Reserve voorzitter Powell de intrestvoeten ‘maar’ verminderde met een kwart procent terwijl Trump op meer had gerekend. De president wil immers een zwakkere dollar in de hoop dat dit de Amerikaanse uitvoer kan vergemakkelijken. De dreiging met een verder opdrijven van het handelsconflict met China dreigt op die manier een truc van Trump om druk te zetten op de Federal reserve om nog verder de rentevoeten te doen zakken wat voorzitter Powell tijdens zijn laatste mededeling uitsloot.

Dit opbod in lagere rentes is echter geen trap naar de hemel, maar naar de hel , aldus directeur Global Strategy David Kelly Global bij JPMorgan Asset Management. Kortom de VS is ook intern verdeeld over de intrestvoeten en de monetaire politiek. China wil de waarde van de munt zo stabiel mogelijk houden, weliswaar gestoeld op de marktwaarde. Het is zeker China niet die het conflict tussen de twee groten op de spits drijft. Zo blijven gesprekken in september mogelijk. Volgende week zal in de VS veel aandacht gaan naar het bekend worden woensdag van nieuwe cijfers over kleinhandel, investeringen en het maakwerk waarvan verwacht wordt dat deze eerder in een dalende lijn zouden zitten. De Financial Times meldt intussen dat sinds de handelsoorlog losbrak in juli 2018 de VS uitvoer naar China daalde met 23% terwijl de Chinese VS-invoer met 1% steeg.

Bronnen: FT, SCMP

Lees ook het IMF: China’s Economic Outlook in Six Charts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *