China is van plan om tijdens het derde kwartaal haar tweede ruimte lab Tiangong 2 de ruimte in te sturen. Dit vormt een onderdeel van een ruimer plan om tegen rond 2022 een permanent bemand ruimtestation in dienst te hebben.
De Tiangong 1 was het eerste ruimte lab dat China in 2011 in een baan om de aarde bracht en waar astronauten een paar weken rond en in gingen experimenteren en werken. Het Tiangong-1 spacelab was een eerste stap naar het beoogde permanent bemande lab. In de herfst zal de Tiangong 2 gelanceerd worden die met 20 ton en 14,4 meter lengte groter is dan de Tiangong 1. China is tijdens het vierde kwartaal van plan twee astronauten de ruimte in te sturen die een koppelingsoperatie zullen uitvoeren met de Tiangong 2. Volgend jaar zou het lab volgens de planning dan gekoppeld worden aan het eerste Chinese vrachttuig Tianzhou 1.
Om dit mogelijk te maken zal op de Wenchang lanceerbasis in Hainan een nieuw soortige draagraket in gebruik worden genomen waarvan de naam Long March 7 is en die de Tianzhou 1 in een baan om de aarde moet brengen. De missie moet diverse experimenten en technologieën testen waarbij het vervoer van vracht, de herbevoorrading met brandstof, een verblijf van gemiddelde duur voor astronauten en nog enkele eerder grootschalige wetenschappelijke experimenten waarvoor de astronauten van de Shenzhou 1 een speciale opleiding krijgen. Tegen 2020 zou een compleet ruimtestation moeten klaar zijn dat bestaat uit een centrale module en twee laboratoria die er mee in verbinding staan. Daarvoor zou dan de Tiangong 3 gebruikt worden die 22 ton zal wegen en 18 meter lang zal zijn.
Het eerste station Tiangong 1 heeft 4,5 jaar goed gewerkt, maar het Chinees ruimteprogramma moet nog leren hoe vracht en brandstof de ruimte in te sturen en ook hoe lucht en water te recycleren voor langdurige bemande missies. De eerste Chinese man in de ruimte was Yang Yiwei in 2003.
Bronnen: SCMP, Peoples Daily, Wikipedia