Nieuw ruimtetuig dient voor ruimtekoppeling

Vandaag werd Shenzhou 8 de lucht ingeschoten vanop de Gobiwoestijn. De bedoeling is dat het tuig later dit jaar gekoppeld wordt aan het ruimtelab Tiangong 1 dat daags voor de nationale feestdag werd gelanceerd. De realisering van deze “ruimtekus”  is essentieel bij de uitbouw van een ruimtestation.

Lancering Shenzhou 8


De eerste ruimtekoppeling gebeurde in 1966 door de Gemini 8, maar de Amerikanen hebben de koppelingen altijd manueel verricht. Normaal wordt een koppelingsmodule gekoppeld aan één ruimtetuig, maar hierbij is het volgens hoofdingenieur Zhou Jianping de bedoeling dat de Tiangong gekoppeld wordt aan drie ruimtetuigen, namelijk de Shenzhou 8, 9 en 10, weliswaar over een paar jaar gespreid.
Redacteur Tim Robinson van Aeropspace International legt uit dat China’s benadering helemaal verschilt van de anderen omdat eerst automatische koppelingen zullen gerealiseerd worden en pas later bemande. Dit reduceert wel menselijke risico’s, maar is volgens Robinsdon toch zeer ambitieus. Zhou geeft toe dat de koppeling van twee tuigen die in de ruimte aan zo’n snelheid vliegen, zeer gecompliceerd is omdat er maar een foutenmarge  is van minder dan 20 cm. Als de koppeling van Shenzhou lukt, beheerst China een technologie die voorheen enkel Rusland en de ESA bezaten.
Na twee koppelingspogingen zal Shenzhou 8 naar de aarde terugkeren.  Tiangong 1 zal nadien wachten op de volgende pogingen, waarvan er minstens één bemand tuig zal zijn normaal. China wil tegen 2020 een ruimtestation klaar hebben dat gedurende maande astronauten kan herbergen.  De Shenzhou 8 zal ook 17 gemeenschappelijk biologische experimenten uitvoeren van Duitsers en Chinezen. Ook werd bekend dat China er aan denkt vrouwelijke taikonauten de ruimte in te schieten en dit mogelijks al volgend jaar met de Shenzhou 9 of 10.
Bron Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *