Chris Hipkins, de premier van Nieuw-Zeeland, was op 27 en 28 juni in Beijing. Hij ontmoette president Xi Jinping en premier Li Qiang.
Hipkins ondertekende samen met zijn Chinese ambtgenoot een reeks overeenkomsten over handel, landbouw, bosbouw, onderwijs en wetenschap. China beloofde samenwerking op het gebied van groene en elektrische voertuigtechnologie, waarin het wereldleider is, terwijl Nieuw-Zeeland zich zal inspannen om de export naar China nog te vergroten.
Vriendschap
De Chinese president Xi Jinping had tijdens zijn gesprek met de bezoeker uit Nieuw-Zeeland vooral het belang van culturele uitwisselingen benadrukt. Xi zei verder dat de betrekkingen tussen China en Nieuw-Zeeland model staan voor de betrekkingen met andere ontwikkelde landen. Tijdens het bezoek van premier Hipkins herinnerden functionarissen van beide landen ook aan de belangrijke rol die de Nieuw-Zeelandse communist en vriend van China Rewi Alley heeft gespeeld in de ontwikkeling van de contacten tussen de twee volkeren.
Buur van Australië
Nieuw-Zeeland, hoofdstad Wellington, is officieel een constitutionele monarchie en lid van het Gemenebest van Naties (het vroegere Britse Gemenebest). Daarmee heeft het de Britse koning of koningin formeel als staatshoofd. De monarch wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. De twee eilanden waaruit Nieuw-Zeeland (5,5 miljoen inwoners) bestaat liggen in Polynesië en maken op die manier deel uit van Oceanië, net als het veel grotere Australië (25 miljoen inwoners). Het was het eerste ontwikkelde land dat een vrijhandelsovereenkomst met China tekende. Dat deed het in 2008.
Onafhankelijke koers
De regering in Wellington lijkt minder enthousiast dan die van het grotere buurland Australië om deel te nemen aan de nieuwe koude oorlog van de VS. Nieuw-Zeeland is weliswaar lid van de ‘Five Eyes’, een club van Angelsaksische mogendheden met verder de VS, Groot-Brittannië, Canada en Australië, die hun inlichtingendiensten laten samenwerken. In 2021 bekritiseerde Nieuw-Zeeland het voorstel om deze groep gezamenlijke verklaringen over het buitenlands beleid te laten uitgeven. De regering in Wellinton zei dat het zelf wel zou beslissen over zijn omgang met China. Dat was ook al duidelijk toen het weigerde om net als de andere leden van de Five Eyes het Chinese beleid tegenover de separatisten in Hongkong aan te vallen, of Beijing onder druk te zetten bij het onderzoek naar de oorsprong van de Covid-pandemie.
De rol van anti-covid
Voorafgaand aan zijn eerste bezoek aan China als premier had Hipkins nu gezegd dat hij het niet eens was met de uitspraken van de Amerikaanse president Biden die Xi Jinping indirect een dictator had genoemd. ‘De regeringsvorm die China heeft, is een zaak voor het Chinese volk’, zei Hipkins tegen journalisten. Nieuw-Zeeland heeft overigens net als China lange tijd een ‘nul-Covid-strategie’ gevolgd om het coronavirus uit te roeien. Premier Hipkins zei in het kader van zijn bezoek dat China de sleutel zou zijn tot het economisch herstel van het land na de pandemie.
Specifiek economisch
Een pragmatische samenwerking leverde een sterke motivatie voor de betrekkingen tussen China en Nieuw-Zeeland. De economie van de twee landen is in hoge mate complementair. Hun bilaterale handel bedroeg in 2022 meer dan 40 miljard Nieuw-Zeelandse dollar, een grote vooruitgang sinds het begin van hun diplomatieke betrekkingen, toen de handel 7 Nieuw-Zeelandse dollar bedroeg. Het Regionale Alomvattende Economische Partnerschap en het protocol van een verbeterde vrijhandelsovereenkomst tussen China en Nieuw-Zeeland dateert ook van vorig jaar. Opvallend is verder het aandeel van de economische sectoren waar de Maori, de eerste bewoners van het land en nu een minderheid, een grote rol in spelen. In hun toespraken tegenover elkaar hebben de Chinese en de Nieuw-Zeelandse functionarissen zinnen in de taal van de Maori ingelast.
Bronnen: fmprc.gov.cn, Morning Star, skynews.com.au, Wikipedia