De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra zal zich in Australië nog nauwer verbinden met Beingmate, een groot Chinees bedrijf voor babyvoeding. Beingmate zal 51 % nemen in de Fonterra-fabriek in Darnum (staat Victoria in Australië). Ook het conglomeraat Pengxin is actief in de sector van de Nieuw-Zeelandse zuivel. De achtergrond: een kwestie van (consumenten) vertrouwen.
Het Nieuw-Zeelandse concern blijft voor 49 % eigenaar van de joint venture en zal verder het beheer voeren van de productie in Darnum. De samenwerking tussen Fonterra en de Beingmate Baby and Child Food Company Ltd. schakelt hiermee naar een hogere versnelling. In maart heeft Fonterra voor bijna 500 miljoen dollar een aandeel van 18,8 % gekocht in Beingmate. Het Nieuw-Zeelandse concern mocht op grote schaal de producten van zijn merk Anmum gaan afzetten in de Volksrepubliek en de afspraak voor de Darnum joint venture werd toen aangekondigd. De flesvoeding en het melkpoeder van Anmum worden nu op grote schaal in China verkocht via de distributiekanalen van Beingmate.
Consumentenvertrouwen
Na het melamine-schandaal in 2008 en de nasleep ervan hebben vele Chinese consumenten hun vertrouwen verloren in het melkpoeder van binnenlandse bedrijven. De vraag naar buitenlands melkpoeder werd op een bepaald moment zo groot dat China in overleg met de Europese landen een rem heeft moeten zetten op deze handel en maatregelen heeft moeten nemen tegen de illegale invoer. Fonterra was met 43% een belangrijk aandeelhouder in Sanlu, een groot Chinees staatsbedrijf voor zuivel dat ten gevolge van het melamine-schandaal failliet ging en waarvan bepaalde bedrijfsleiders strenge straffen kregen. Fonterra speelde wel voor klokkenluider in 2008, maar moest zich verantwoorden omdat het daar te lang mee had gewacht. Toch slaagde het zuivelbedrijf erin om na verloop van tijd weer een groot deel van de markt te veroveren, door zijn producten buiten China te laten maken. Fonterra schat dat de markt voor flesvoeding in China 11 miljard dollar waard is en dat dit tegen 2017 kan groeien tot 30 miljard.
Oplossingen in China en daarbuiten
Na 2008 heeft de overheid maatregelen genomen om de kwaliteit in de melk- en zuivelproductie te verbeteren: schaalvergroting, verbetering van de veehouderij, strenge regelgeving. Kleine boeren dreigen het slachtoffer te worden omdat zij voor de ingrepen niet over het nodige geld beschikken. Grote bedrijven hebben de hervorming in de sector overleefd en produceren nu meer en betere melk in China zelf. Die Chinese firma’s kunnen echter goedkopere melk uit het buitenland invoeren en zijn nu ook op grote schaal gaan investeren in de veehouderij en melkproductie in die andere landen. Het Chinese conglomeraat Shanghai Pengxin Group koopt al sinds 2011 landbouwgronden en bedrijven in Nieuw-Zeeland en Pengxin, in het land actief als New Zealand Standard Farms, zou er intussen de derde zuivelproducent zijn. De uitbreiding verloopt niet helemaal probleemloos: vorige maand kreeg Pengxin onverwacht en op de valreep geen vergunning voor de aankoop van het bekende landbouwbedrijf Lochinver Station (13,843 ha). De Chinese investeerder zal een rechtszaak aanspannen tegen het Overseas Investment Office (OIO) omdat hij meent dat de weigering ongegrond was. Pengxin heeft nu ook zelf een andere deal afgezegd omdat het te lang duurde voor de aanvraag werd behandeld, maar het afspringen van de onderhandelingen zou ook een reactie op de Lochinver-zaak kunnen zijn. Door de Nieuw-Zeelandse veehouders en andere belanghebbenden wordt er op uiteenlopende manieren tegen de Chinese investeringen in de Nieuw-Zeelandse zuivelsector aangekeken, afhankelijk van hun persoonlijke belangen. Sommigen zien er een bedreiging in, anderen verwelkomen de activiteiten van Pengxin, omdat die een uitkomst bieden voor de crisis in hun zuivelsector.
Strategische markt
De algemene directeur van Fonterra, Theo Spierings, heeft China ‘de belangrijkste strategische markt’ voor zijn bedrijf genoemd. Het samenweringsverband tussen de Nieuw-Zeelandse en de Chinese firma voor zuivelproducten zal de grondslag leggen voor een ‘volledig geïntegreerde, mondiale toeleveringsketen die vertrekt van de landbouwbedrijven en vandaar verder gaat om uiteindelijk terecht te komen bij de consumenten in China’. Fonterra zal hiervoor zijn melkvoorraden aanspreken en zijn productiebedrijven inzetten in Nieuw Zeeland, Australië en Europa. Naar verwachting zullen de aandeelhouders van het Chinese Beingmate de deal goedkeuren op 16 november.
Xinhua, BBC, Ruralnewsgroup.co.nz, Zuivelzicht.nl, Blueice.nu, SCMP