Het sluiten van deals tussen Chinese en Australische firma’s uit de mijnsector worden voortgezet. ‘China Guangdong Nuclear’ (CGNPC) koopt 70 % op van ‘Energy Metals’, en ‘China Railway Materials’ neemt participaties van 12 % in ‘FerrAus’ en van 11 % in ‘United Minerals’.
De opmars van de Chinese staatsondernemingen op zoek naar grondstoffen in Australië duurt voort. De Volksrepubliek neemt reeds 80 % af van de Australische export van ijzererts, waar dit bij het begin van het decennium maar 20 % bedroeg. CGNPC koopt dus tegen 103 miljoen $ 70 % van ‘Energy Metals’, een in Perth gebaseerde uraniumontginner. Voorzitter Oscar Aamodt gelooft dat de financiële reserves, technische expertise en strategische belangen van CGNPC Energy Metals zullen helpen om de overgang te maken van ontginner naar ontwikkelaar en producent. Veel van de gelden zullen gaan naar het Bigrlyiproject, waarin Energy Metals 53 % bezit. Energy Metals heeft nog negen andere projecten in Northern Territory en West-Australië, met een oppervlakte van meer dan 4000 km².
IJzererts staat vooraan in de twee andere deals. ‘China Railway Materials’ (CRM), een vooraanstaand afnemer van staal, koopt 12 % in ‘FerrAus’ en 11 % in ‘United Materials’. Beiden opereren in de Pilbararegio, waar de zwaargewichten ‘BHP Billiton’ en ‘Rio Tinto’ actief zijn. United Minerals levert gedurende 10 jaar jaarlijks 3 miljoen ton ijzererts per jaar. FerrAus zei dat CRM de financiering zal helpen van spoorinfrastructuur in zijn mijnprojecten. In ruil krijgt CRM ook ijzererts. Ook de kleinere ijzerertsmijn ‘Atlas Iron’ zou in gesprek zijn met Chinezen die op prospectie zijn.
De deals hebben wel nog het fiat nodig van de ‘Foreign Investment Review Board’, die binnenkort een oordeel moet vellen over een deal waarbij een VRC-onderneming een meerderheidsparticipatie neemt in ‘Lynas’, gespecialiseerd in zeldzame metalen.
Lees ook: Relatie met Australië in turbulente periode