Nieuwe energie overheersend bij installaties stroomgiganten

Uit cijfers van de China Electricity Council blijkt dat bij de gebouwde elektriciteitsinstallaties vorig jaar nieuwe energie veruit domineerde. Het verdelingsnetwerk moet hieraan snel worden aangepast, want de nieuwe energie is intermitterend, dus onregelmatig. Opvallend is dat men die Chinese energiegroten almaar meer in het buitenland vraagt.

Controle hoogspanningsmast in Chuzhou Foto China Daily Disclaimer

Installaties van nieuwe energie, waaronder zonne- en windenergie, overheersten vorig jaar in de Chinese energiesector, aldus de China Electricity Council. Grote energiebedrijven voltooiden investeringen van meer dan 1.550 miljard yuan, een stijging van 24,7% op jaarbasis. Investeringen in nationale energieopwekkingsprojecten bereikten 1.020 miljard yuan (+ 37,7%), terwijl deze in nationale elektriciteitsnetprojecten in totaal 527,7 miljard yuan bedroegen (+5,4%), aldus Hao Yingjie, woordvoerder van de elektriciteitsautoriteit.

De investeringen in zonne-energie bedroegen 431 miljard yuan (+50,7%), gevolgd door windenergie met een totaal van 275 miljard yuan (+ 36,9%). Investeringen in niet-fossiele energieopwekking groeiden met 39,2% en waren goed voor 89,2% van de totale energie-investeringen, stelde hij.

Energienetwerkbedrijven hebben de bouw van landelijke en distributienetwerken verder versterkt met investeringen in elektriciteitsnetten van 110 kV en lager voor een totaal van 290 miljard yuan, goed voor 55 % van de totale investeringen in elektriciteitsnetprojecten, voegde Hao eraan toe. Tegen het einde van 2023 waren er 39 ultra-hoogspanningstransmissieprojecten. De nationale transmissiecapaciteit overschreed volgens State Grid Energy Research Institute eind vorig jaar de 300 miljoen kilowatt.

Intermitterend

Om de stabiliteit van de energievoorziening te waarborgen en het verbruik van groene stroom te stimuleren, wil State Grid Corp of China dit jaar meer dan 500 miljard yuan investeren in de aanleg van haar netwerk, waarbij de nadruk ligt op de bouw van ultrahoogspanningsnetten. Tegen 2025 zal de gecoördineerde ontwikkeling van regelcapaciteit voor stroomopwekking, netwerk, belasting en opslag (de maximaal instelbare capaciteit) naar verwachting met ongeveer 300 miljoen kilowatt toenemen, zei Rao Jianye, voorzitter van het China Electric Power Planning and Engineering Institute.

Kou Nannan, hoofd van China Research bij BloombergNEF, benadrukt dat de meeste nieuwe energiebronnen intermitterend zijn. Ze worden gekenmerkt door snelle en onvoorspelbare schommelingen, wat het handhaven van een stabiele energieopwekking bemoeilijkt en een risico vormt voor de ononderbroken werking van het elektriciteitsnet. Daarom vereist dit een snelle aanleg van de bijbehorende transmissienetwerken, een verbetering van de capaciteit van de netwerksystemen om meer hernieuwbare energie op te nemen en een versnelde ontwikkeling van energieopslag,

Controle op stroomtransmissie in Zhangye (Gansu) Foto China Daily Disclaimer

Buitenland

Tegen het einde van 2023 bedroeg het totale bedrag aan directe buitenlandse investeringen door grote Chinese energiebedrijven 4,42 miljard $, een stijging van 30,8% ten opzichte van een jaar eerder. 61,8% hiervan gebeurde in de nieuwe energiesector. Verwacht wordt dat deze investeringstrend dit jaar zal toenemen. Want Chinese bedrijven genieten voordelen op het gebied van kostenconcurrentievermogen, geavanceerde technologie, ervaring en expertise, terwijl ze eveneens over een uitgebreide toeleveringsketen beschikken, stelde Luo Zuoxian, hoofd inlichtingen en onderzoek bij het Sinopec Economics and Development Research Institute.

Dankzij een uitgebreide ervaring in grootschalige hernieuwbare energieprojecten in eigen land hebben Chinese energiebedrijven ook een aanzienlijke expertise ontwikkeld in projectontwikkeling, -beheer en -exploitatie, wat nuttig is bij internationale realisaties.

Bovendien heeft China een goed ontwikkelde toeleveringsketen voor hernieuwbare-energieonderdelen, zoals zonnepanelen, windturbines en batterijen. Dankzij deze geïntegreerde toeleveringsketen kunnen Chinese bedrijven snel en kosteneffectief materialen inkopen. China’s grootste elektriciteitsbedrijven tekenden vorig jaar 205 nieuwe overzeese engineeringcontracten voor een bedrag van 26,46 miljard dollar.

Bij deze projecten waren 55 landen en regio’s betrokken. Het grootste aandeel betrof Azië en Afrika, goed voor respectievelijk 59% en 23,9%. De totale waarde van buitenlandse engineeringcontracten die China’s grootste elektriciteitsbedrijven eind vorig jaar ondertekenden, bedroeg 402,43 miljard $. China’s grootste elektriciteitsbedrijven investeerden voornamelijk in de opwekking van zonne- en windenergie, waterkracht, elektriciteitstransmissie en -transformatie.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email