Er loopt een proefperiode waarin rechtbanken van eerste aanleg het strafblad van jongeren weer blanco maken. Dit om hun kansen in de maatschappij gaaf te houden, nadat ze de gevangenis hebben verlaten.
In Beijing was er donderdag een forum over mensenrechten en daar heeft de hoofdredacteur van het Blad van het Volksgerechtshof verklaard dat er bij een succesvolle afsluiting van het project een nieuwe wet terzake komt. Niet overal wordt het experiment op dezelfde manier uitgevoerd. In sommige streken zijn er strengere voorwaarden en is de aarzeling groot.
Voor bepaalde banen (overheid, leger) is de controle van het strafregister een standaardprocedure.
Eenvoudig is het allemaal niet, want plaatselijke overheden, werkgevers en slachtoffergroepen maken zich zorgen over een mogelijke tendens tot straffeloosheid. Juristen die voorstander zijn van het leegmaken van het strafblad voor jongeren, zeggen: we moeten een eind maken aan de Chinese traditie vervat in het gezegde ‘je maakt een fout en je hebt er je hele leven spijt van’. Zij willen dat de nadruk meer ligt op opvoeding dan op straf, en dat er een eengemaakte wetgeving voor heel China komt.
Voor het experiment komen veroordeelden in aanmerking die jonger zijn dan 18 en die kleine misdaden hebben begaan, met een straf van minder dan drie jaar. Zulke overtredingen, vaak diefstal of beroving, maken 20 tot 40 % uit van de veroordelingen voor minderjarigen. Er bestaat voor de periode 2000 tot 2006 een statistiek van (alle)veroordelingen bij jongeren: 430.000 gevallen.
Bron: Global Times