Nieuwe ngo-regels nog onduidelijk

Een verbreding van de mogelijkheden tot erkenning van NGO’s in de hoofdstad zorgt nog niet voor de nodige duidelijkheid want de definitie van de 4 toegelaten categoriën die kunnen registreren zonder peterschap is niet echt goed afgebakend.

foto Chinesepod.com


Totnogtoe moest elke ngo die erkenning wilde, een ministerie vinden dat, in een vorm van peterschap, de organisatie introduceerde en er borg voor stond. Dit is niet altijd evident bij opkomende initiatieven die meestal weinig banden hebben met de wereld van de instituties. Overigens is de instelling die de ngo aanbeveelt ook verantwoordelijk voor de misstappen van de organisatie en heeft een ontradende werking. Ngo’s die geen peter vinden, moeten zich ofwel registreren als een firma met voldoende gelden ofwel tevreden zijn met een bestaan in de marge van de wettelijkheid.
De stad Beijing heeft nu de regels versoepeld. Voortaan worden vier categorieën ngo’s vrijgesteld van het vinden van een peter: de commerciële, liefdadigheids-, welzijns- en sociale ngo’s. Ook andere steden als Shenzhen en Chengdu experimenteren met nieuwe regels. Pekings nieuwe regelgeving werd reeds uitgetest in het Zhongguancun-stadsdeel. President Hu zou met zijn oproep tot “innovatief sociaal bestuur” van februari het stadsbestuur hebben geïnspireerd en geruggesteund. In de “South China Morning Post” reageren enkele ngo’s nogal lauw. Zonder nauwkeurige definitie van de 4 categorieën blijft de erkenning door het Bestuur voor Burgerzaken voor hen berusten op willekeur. Anderen  bleken niet eens op de hoogte van de verandering. Professor Wang Ming van het ngo-onderzoekscentrum bij Tsinghua-universiteit vindt de grens ook niet duidelijk tussen welzijns- en sociale ngo’s. Hij meent begrepen te hebben dat de regering uniforme richtlijnen zal opstellen zodat de regels over geheel het land gelijk blijven.  Een milieuwerkster van “Green Earth Volunteers” zei dat het een geluk was dat ze in in 2007 een peter hadden gevonden; als ze zich hadden moeten registreren als firma hadden ze ook belastingen op giften moeten betalen en dat maakt de werking van een ngo een stuk moeilijker.
Bron: SCMP
Zie ook  Dialogue

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *