Volledig los van de oliereserve werd vorige week nog bekendgemaakt dat Xinjiang mag starten met de bouw van zes andere energieprojecten: het gaat om drie elektriciteitscentrales, een dito distributienetwerk, een LNG-fabriek en een steenkoolmijn. Volgens Zhang Guobao van het Energiebestuur belopen de investeringen in de zeven projecten meer dan 23 miljard yuan, waarbij 6000 jobs zullen gecreëerd worden en de winst naar verwachting jaarlijks 2 miljard yuan zal bedragen.
Lees ook dossier energie
Nieuwe oliereserve gepland in Xinjiang
Na de recente afwerking van een eerste fase van de uitbouw van een oliereserve is al de planning goedkeurd voor de tweede fase, die zich hoofdzakelijk in Xinjiang zal bevinden. Nu is er reeds een petroleumreserve van één maand, maar het is de bedoeling om tegen 2020 een reserve van drie maanden op te bouwen.
Na de oorlog in Irak begon China te beseffen hoe afhankelijk het land is van het buitenland wat de aanvoer van petroleum betreft. China haalt immers één derde van de verbruikte petroleum uit het buitenland. Beslist werd om een reserve uit te bouwen die een internationale crisis met prijspieken zou moeten kunnen overbruggen. In de eerste afgewerkte fase werden vier locaties langs de oostkust betrokken: Huangdao (Shandong), Dalian (Liaoning), en Zhenhai en Zhoushan in de provincie Zhejiang. Op de vier plaatsen samen kan 16,2 miljoen m³ of meer dan 100 miljoen vaten gestockeerd worden, goed voor een goede 30 dagen verbruik. Naast de staatsreserve wordt op het eiland Hainan een commerciële reserve gepland.
Deze week werd bekendgemaakt dat de tweede fase van de staatsreserve in Xinjiang gepland wordt met een opslagcapaciteit van 26 miljoen m³. Het is niet duidelijk of de geplande oliereserve in Chongqings district Wanzhou, die ook tot de tweede fase gerekend wordt, in dit cijfer vervat zit. Het eerste deel van het Xinjiangproject met 3 miljoen m³ wordt verwacht af te zijn tegen oktober 2010. De aanlegkost van de 95 ha bedraagt 2,65 miljard yuan. De olietanks zullen er hoofdzakelijk gevuld worden met olie uit Rusland en Kazachstan. Op termijn plant het Energiebestuur nog een derde fase qua oliereserve, die tegen 2020 een verbruik van 3 maanden zou moeten dekken.